*Nettavisen* Nyheter.

«Fordi han er så overvektig, synes folk at jeg sparker nedover»

Foto: Paul Weaver (Mediahuset Nettavisen)

- Jeg kunne kanskje sagt ting på en annen måte, innrømmer likevel Kari Jaquesson.

27.09.12 22:07

(SIDE2): - Jeg kunne kanskje sagt det på en annen måte, men jeg brukte ikke så lang tid på korrektur. Dette er en blogg og det kan bli et ganske muntlig språk, sier Kari Jaquesson til Side2 torsdag.

Denne uken har det stormet rundt treningsentusiasten, men hun står fast på uttalelsene sine fra det mye omtalte blogginnlegget.

Jaquesson skapte nemlig tirsdag debatt da hun i et innlegg på sin egen blogg kom med kritiske uttalelser mot lederen i Landsforeningen for overvektige (LFO), Jørgen Foss.

- Først og fremst må jeg si jeg er lei den triaden mot meg som person, sier Foss til Side2 i dag, og legger til:

- Jeg diskuterer gjerne sak, men det blir feil at hun går til angrep på meg som person.

Dette var saken
Det som fikk Jaquesson til å se rødt er at Foss i en artikkel fra Vårt Land blant annet fortviler over at «fy-mat» som frossenpizza har fått det grønne nøkkelhullmerket.

«Grunnen til at du ble så svær, Jørgen, er ikke fordi du ikke forstår kostråd, det er fordi du av grunner bare du kjenner har gjemt bort ditt egentlige jeg i et lass av fett», skrev hun blant annet i blogginnlegget.

BAKGRUNN:

Hvorfor valgte du å ordlegge deg på den måten?

- Fordi det er jo det ekstrem overvekt handler om. Det er gjemsel. Jeg kunne kanskje sagt det på en annen måte, men jeg brukte ikke så lang tid på korrektur. Dette er en blogg og det kan bli et ganske muntlig språk. Foss har gjort seg selv til representant for overvektige i Norge. Han bruker media både til å fremme politiske saker, noe som er topp. Han og jeg er enige om mye, men han har også en del utspill som er personlige - som at han for eksempel synes han burde få dekket en slankeoperasjon gjennom det offentlige. Han har etter eget utsagn prøvd alt og at dette er siste utvei. Du har ikke rukket å prøve alt når du bare er noenogtyve år gammel. Så går han nå ut og kaller de offentlige anbefalingene for latterlige. Da reagerte jeg, sier Jaquesson til Side2 i en e-post fra Spania, hvor hun er i gang med å avslitte innspillingen av «En ny start» hvor hun følger ti ekstremt overvektige gjennom et helt år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jørgen Foss. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

TV-profilen, forfatteren og treningsentusiasten mener nemlig at de offentlige anbefalingene er veldig gode, og at de gir rom for tilpasning samtidig som de også er konkrete på mange ting.

- I og med at Jørgen både er talsmann, men også stiller opp personlig i media synes jeg ikke det er urimelig at jeg også tar opp det jeg gjør og knytter det til hans historie. Jørgen Foss er jo ingen ressuersvak person. Han har flere verv, er med det vant til å håndtere informasjon, snakke i forsamlinger og stiller ofte opp i media. Men fordi han er så overvektig synes folk at jeg sparker nedover ved å henvend meg direkte til ham i offentlighetens lys. I motsetning til dem ser jeg på Jørgen og meg som likeverdige.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Ønsker ikke å forenkle fedmeproblemer
Hun ble av enkelte anklaget for å forenkle dette med fedme, men selv er hun klar på at det er nettopp det motsatte hun tar til orde for.

- Det er ikke enkelt, og mange slanker seg faktisk så mye som et tonn til sammen gjennom et liv, men går opp igjen gang etter gang. Ikke fordi de ikke vet eller skjønner kosthold, men fordi årsakene til matmisbruket får ligge ubearbeidet. Jørgen har gått kraftig ut i media med sitt valg om operasjon og når jeg sier at han bør gå i terapi så er jo det nettopp fordi han ikke kan operere bort årsakene til at han spist seg opp som han har gjort. Ved å nøste opp i dette vil han ha bedre sjanse for å lykkes og mindre sjanse for å bare flytte matmisbruket over på annet type misbruk, noe som skjer med en del opererte. Når du ikke lenger kan trøste deg elle ruse deg på overspising, hvor skal du vende deg da? Det er saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her hos Nettavisen strømmet det inn med tilbakemeldinger på saken, og dette gjald også for Jaquessons egen blogg. Hun forteller at responsen har vært både negativ og positiv, ganske jevnt fordelt.

- De som er positive peker på at man har ansvaret for eget liv. De som er negative mener jeg angriper Jørgen og overvektige generelt. Jeg har fått en del positive tilbakemeldinger fra nåværende og tidligere ekstremt overvektige som støtter meg, også folk som har tatt såkalt slankeoperasjon. Det pussige er at de som anklager meg for personangrep er lite nådige selv. I dag har jeg blant annet fått beskjed om at jeg har kjønnshår på hodet, sier hun.

Går det inn på deg at noen reagerer med et motangrep på deg personlig?

- Nei, overhodet ikke. Jeg vet at jeg sier dette i beste mening og med mye kjærlighet. Jeg føler veldig den smerten de som blir opprørt bærer på og håper de gjør noe med den.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

- Ekstrem overvekt handler om sorg
Hun skjønner at noen ble støtt, og forteller at mange av hennes klienter har sagt at de ville ha følt det på samme måte som mange av «haterne» på nettet, før de ble en del av hennes opplegg.

- Men jeg håper de bruker det adrenalinet til å gjøre noe med sin egen livssituasjon og kommer seg ut av apatien som så ofte preger en misbrukerhverdag. Jeg snakker ikke nå om de hverdagstykke med 10-12 kilo ekstra, men sykelig overvektige og matmisbrukere.

Jaquesson tror grunnen til at overvekt er et tema som vekker så mye følelser er fordi mye av fedmen er er resultat av sorg, savn, ensomhet, krenkelser og andre smertefulle ting.

- Ekstrem overvekt handler ikke om matglede, det handler om sorg. Det kan virke håpløst å komme seg ut av et misbruk. Når du veier 100 kilo mer enn det kroppen din egentlig tåler kan det virke så urettferdig, så langt et lerret å bleke før du kan si at du er i det du selv ser på som et mål. Men det er ikke håpløst! Det er bare det at om du har prøvd mange dietter og slankekurer, og du går opp igjen hver gang, så kan du kanskje starte i den andre enden – nemlig i hodet, sier hun og fortsetter:

- Lær om egen selvmedisinering, og egne «troll». Det finnes gode hjelpere, men når man er deprimert eller har kommet inn i en tralt kan det være vanskelig å opparbeide initiativet til å oppsøke den hjelpen. Noen steder i landet er det svært mangelfullt tilbud. Jørgen og jeg er enige om at det må skje mye på systemnivå også. Men tross alt, hver og en har ansvaret for sitt eget liv.

- Det saken egentlig handler om
Foss er lei av personangrepet mot ham, og påpeker at det denne saken egentlig handler om var at han og generalsekretæren i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), gikk ut og mente at det er latterlig at pizza Grandiosa har samme sunnhetsmerke som Wasa knekkebrød.

- Det var det vi mente var latterlig. Så er det slik at den saken tar Kari Jaquesson, og lager en blogg på hvor hun går på personangrep på meg. Denne saken handler ikke om meg som person. Jeg er forbundsleder, valgt for å fronte en organisasjons meninger, og en av de tingene vi er opptatt av er å forebygge overvekt. Vi jobber todelt, med forebygging av overvekt, og overvektiges rettigheter og diskrimineringsvern. Det er våre to kjerneoppgaver som vi jobber med som organisasjon. Dette fronter jeg som forbundsleder, og da er det naturlig at når vi mener det er latterlig med det sunnhetsmerket, så sier vi ifra.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foss sier at han og Jaquesson er enige om mye, og at de er enige om å forebygge overvekt.

- Men da synes jeg det er trist at hun bruker meg som person for å få PR, og PR rundt seg selv. Det synes jeg er trist. Vi er enige om så mye egentlig, men det blir feil at hun går til personangrep. Jeg har fått mye støtte disse dagene, personlig, men også i det offentlige, sier han og legger til:

- Jeg diskuterer gjerne sak, men det er feil å gå til angrep på meg som person. Jeg har vært åpen om fedmeoperasjon, men saken handler ikke om mitt valg. Men når hun beskriver meg som et lass av fett, så mener jeg at det er usmakelig. Jeg er ung, og fryktelig engasjert i samfunnet. Hun skal ikke få knekke mitt engasjement, men jeg er redd hennes angrep kan bidra til at færre unge mennesker tar på seg lederjobber.

Foss legger i den sammenheng til at han oppfordrer alle overvektige til å engasjere seg, og være aktive i samfunnet.

- Ta del i samfunnsdebatten. Ikke la deg knekke av eksperter, er det noen som sitter på kompetanse om overvekt, så er det vi som er overvektige selv. Det er ikke Kari Jaquesson, Fedon Lindberg eller Roede, ikke engang helsedirektøren. Det er det vi selv som gjør - det er viktig at vi engasjerer oss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.