RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fordømmes som en tragisk farse

Mens borgerkrigen raser videre i Syria, møtte Bashar al-Assad smilende opp i sentrum av Damaskus for å stemme på seg selv i det omstridte presidentvalget.
Mens borgerkrigen raser videre i Syria, møtte Bashar al-Assad smilende opp i sentrum av Damaskus for å stemme på seg selv i det omstridte presidentvalget. Foto: Ho (Afp)
Sist oppdatert:
Mens borgerkrigen raser videre, møtte presidenten smilende opp for å stemme på seg selv.

Åpningstidene til valglokalene ble utvidet med fem timer tirsdag, angivelig på grunn av massiv pågang fra folk som ville avlegge sin stemme i presidentvalget.

- Valgkomiteen har besluttet å utvide valget med fem timer, som følge av den massive innstrømmingen av folk som skal avgi sin stemme, skrev den syriske valgkomiteen i en pressemelding.

Det foreløpige valgoppmøtet er på 47,5 prosent, rapporterte en statlig TV-kanal tirsdag kveld.

Gjorde sin borgerplikt
Kledd i en mørkeblå dress gjorde Assad sin borgerplikt sammen med hustruen Asma tirsdag. Paret ble fulgt av Syrias statlige TV-kanal, som også sendte bilder av lange køer utenfor valglokalene.

Selv om Assad har to motkandidater, er det ingen tvil om at han vil vinne valget med stor margin.

Ingen av velgerne som nyhetsbyrået AFP har snakket med, sier de vil stemme på noen andre enn Assad.

- Jeg ønsker å stemme med blod på presidenten, sa Nadia Hazim (46) etter å ha laget en rift i fingeren og satt et blodig fingeravtrykk på stemmeseddelen.

Hylles på plakater
Overalt i Damaskus henger plakater som hyller den sittende presidenten. Men i over 60 prosent av landet er det umulig å holde valg ettersom områdene er utenfor regjeringens kontroll.

- En tragisk farse, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius om valget.

- Syrere som er i områder som kontrolleres av den syriske regjeringen, har valget mellom Bashar og Bashar. Denne mannen er blitt beskrevet av FNs generalsekretær som en forbryter, sier Fabius.

Det er første gang siden 1950-tallet at syriske velgere har mer enn én kandidat å stemme på, noe som har fått regimet til å insistere på at valget både er åpent og demokratisk.

Utenriksminister Walid al-Moualem avfeier all kritikk, og framholder at valget er første skritt på veien mot fred.

- Ingen i denne verden kan påtvinge det syriske folket sin vilje. I dag begynner veien mot en politisk løsning, sa Moualem idet han avla stemme omslynget av et syrisk flagg.

Fakta: Fakta om valget i Syria

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Syria avholder tirsdag for første gang siden 1950-tallet et presidentvalg med flere kandidater.
* President Bashar al-Assad, som representerer Baath-partiet, stiller til valg for sin tredje sjuårperiode.
* Foruten Assad er to andre kandidater godkjent: Hassan al-Nouri, forretningsmann og tidligere minister i Assads regjering samt Maher Hajjar, en lokalpolitiker fra Aleppo med uklar bakgrunn.
* Det er 15,8 millioner stemmeberettigede og tilsammen 9.601 valglokaler.
* På grunn av borgerkrigen i kandet vil valget bare bli avholdt i områder regimet kontrollerer.
* Syrere i utlandet kunne forhåndsstemme i forrige uke, forutsatt at de oppholdt seg i stater som tillot dette.
* Nord-Korea, Brasil, Russland og Iran har sendt valgoppservatører.
* Alle større opposisjonsgrupper boikotter valget, og det er ingen reell tvil om at Assad blir gjenvalgt.

(Kilde: NTB, AFP)

(©NTB)

Avstår fra angrep
Islamistiske opprørere har fordømt valget, men Islamsk front, en av de største opprørsgruppene, vil likevel ikke angripe valglokalene. Beslutningen begrunnes med at man ikke ønsker å ramme sivile.

Assads to motkandidater er Hassan al-Nouri, forretningsmann og tidligere minister i Assads regjering, og Maher Hajjar, en lokalpolitiker fra Aleppo med uklar bakgrunn. En ny valglov hindrer samtidig eksil-opposisjonen i å stille en kandidat.

- Hele prosessen har bare ett formål, og det er å vise omverdenen at Assad gir blaffen i deres fordømmelser. Han kommer til å beholde makten i Syria for enhver pris, uansett hvor mye blod det koster, sier eksil-syreren Qais Fares til Dagens Nyheter. Han jobbet tidligere som journalist i Damaskus, men høsten 2012 flyktet han til Sverige.

- Tvinges til å stemme
Ifølge Fares risikerer hans far å miste jobben hvis han ikke stemmer på Assad. Han er sterkt kritisk til at svenske myndigheter lot den syriske ambassaden i Stockholm avvikle presidentvalg for eksil-syrere i forrige uke. I Frankrike og Tyskland sa myndighetene nei.

Assad overtok makten etter sin far for 14 år siden, og har tidligere blitt «valgt» til president i folkeavstemninger, der han har sikret seg nesten 100 prosent av stemmene.

Etter tre år med borgerkrig er Syria nå splittet opp i en rekke områder med ulike lokale ledere som enten støttes av opprørere eller styrker som er lojale mot Assad. Både Iran og libanesiske Hizbollah er dypt involvert i krigen på Assads side, og mange steder er det bygd opp lokale militsgrupper.

Eksperter ser ingen utsikter til at krigen vil ta slutt med det første.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere