Russiske raketter traff lørdag en havn i Odesa som er viktig for eksport av korn. Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, bekrefter Odesa-angrepet på Telegram søndag.

Angrepet skjedde dagen etter at Russland og Ukraina signerte en kornavtale. Avtalen innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner i Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Samme Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

FNs generalsekretær António Guterres fordømte lørdag det russiske rakettangrepet mot havnen i Odesa. Guterres understreker at det er avgjørende at både Russland, Ukraina og Tyrkia holder sin del av kornavtalen som ble undertegnet fredag.

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer også angrepet og betegner det som forkastelig.

Den amerikanske ambassadøren til Kyiv, Bridget Brink, skriver på Twitter at Russland fortsetter å bruke mat som våpen, ifølge NRK.

– Russland må holdes ansvarlig, skriver Brink.

Les også: Mener Putins grep gir motsatt effekt: – Ikke det han ønsker

To raketter

– Fienden har angrepet havnen i Odesa med Kalibr-missiler. To av missilene ble skutt ned av ukrainsk luftvern, mens to av missilene traff havnens infrastruktur, sier talsperson Sergij Bratsjuk fra militæradministrasjonen i Odesa lørdag.

Les også: – Motstanden vokser blant russiske soldater – vil ikke kjempe i Ukraina

Odesa ligger ut mot Svartehavet og spiller en viktig rolle i eksporten av korn.

Angrepet er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Kornavtalen

Ukrainske myndigheter melder om angrepet dagen etter at Ukraina og Russland undertegnet en avtale om eksport av korn.

Den innebærer blant annet at korneksporten gjenopptas fra tre ukrainske havner ved Svartehavet, og 22 millioner tonn ukrainsk korn kan sendes ut i verden.

Målet med avtalen er å dempe en global matkrise i kjølvannet av Russlands krig i Ukraina.

– Russland bærer ansvaret

– Det russiske angrepet er et spytt i ansiktet til FNs generalsekretær Antonio Gueterres og Tyrkias president Recep Erdogan fra Vladimir Putin, som begge har anstrengt ekstremt seg for å oppnå avtalen, sier Oleg Nikolenko.

Han er talsperson for Ukrainas utenriksdepartement.

– Dersom avtalen ikke blir oppfylt, vil Russland bære det fulle ansvaret for å forsterke den globale matkrisen, legger han til.