Fordømmer Saudi-Arabias halshogging av hushjelp

Foto: DINUKA LIYANAWATTE (Reuters)

Hushjelpen Rizana Nafeek (17) ble halshogd i Saudi-Arabia etter beskyldninger om barnedrap.

11.01.13 15:46

Henrettelsen i Saudi-Arabia har skapt sterke reaksjoner over hele verden. Nå kritiserer også norske myndigheter den saudiske rettsprosessen etter tragedien i huset der jenta var hushjelp.

– Jeg er rystet over henrettelsen av den srilankiske kvinnen Rizana Nafeek i Saudi-Arabia. Norge fordømmer henrettelsen, som også er et brudd på barnekonvensjonen fordi kvinnen var mindreårig da forbrytelsen skal ha blitt begått, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Jeg er rystet over henrettelsen av den srilankiske kvinnen Rizana Nafeek i Saudi-Arabia. Norge fordømmer henrettelsen, som også er et brudd på barnekonvensjonen

Halshoggingen onsdag skjedde til tross for gjentatte appeller fra Sri Lankas myndigheter om å utsette henrettelsen.

Tok opp saken flere ganger
Norge tok opp saken en rekke ganger før jenta ble henrettet onsdag. Norge har også tatt opp denne saken en rekke ganger med saudiarabiske myndigheter, senest dagen før henrettelsen fant sted, og oppfordret Saudi-Arabia til å stanse henrettelsen og omgjøre dødsdommen.

Foto: Inge Wallumrød

Rizana Nafeek var, ifølge hennes fødselsattest, bare 17 år da barnet hun hadde ansvar for, døde i 2005. Etter at tsunamien rammet Sri Lanka mistet hennes familie hus og hjem. Hun reiste derfor til Saudi Arabia for å jobbe slik at hun kunne underholde sine foreldre i Sri Lanka.

Gutten ble kvalt da Nafeek ga ham melk. Jenta sa hele tiden at det var en ulykke, men ble dømt til døden for å ha drept barnet. Barnets foreldre hevder derimot at Nafeek drepte gutten etter en krangel med barnemoren.

Under rettsforhandlingene fikk hun ikke noen advokat. Under avhør erkjente Nafeek angivelig drap, men trakk siden tilståelsen og sa den skjedde under sterkt press og uten en tolk til stede.

Bryter FN-konvensjoner
Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner har i flere år kjempet for at Nafeek skulle få en rettferdig behandling av domstolen, og at hun ikke skulle bli idømt dødsstraff.

Vi ber saudiarabiske myndigheter om å etterleve sine internasjonale forpliktelser. Vi oppfordrer dem samtidig til å stanse gjennomføringen av henrettelser og arbeide for å avskaffe dødsstraff

Henrettelsen bryter Saudi-Arabias forpliktelse etter FNs barnekonvensjon til ikke å idømme dødsstraff for forbrytelser begått av personer under 18 år.

– Vi ber saudiarabiske myndigheter om å etterleve sine internasjonale forpliktelser. Vi oppfordrer dem samtidig til å stanse gjennomføringen av henrettelser og arbeide for å avskaffe dødsstraff, sier Eide.

Du kan lese mer om saken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag