*Nettavisen* Nyheter.

Foreldre må godkjenne narkorazzia på skolene

Foto: Roy Storvik (Rogalands Avis)

Stortinget snudde om bruk av narkohunder.

10.05.12 14:00

Det lå an til at Stortinget torsdag skulle vedta at det er fritt fram for sjekk av norske elever med narkohunder, men etter forslag fra Venstre har Stortinget snudd, skriver Aftenposten.

Venstre fikk med seg Ap, SV, H og Krf - og dermed flertall for at det skal innhentes skriftlig samtykke fra foreldre i forkant før en slik razzia.

I det opprinnelige forslaget, som en samlet justiskomité stilte seg bak, foreslo Høyre at regjeringen skulle sikre at politiet hadde «adgang til å gjennomføre forebyggende tiltak med bruk av narkotika hund, herunder på skoler».

- Stortinget har nå fastslått at det skal innhentes skriftlig samtykke fra elevene før det gjennomføres personverninngripende narkotikaaksjoner ved skolen. Rusmisbruk skal bekjempes, også i skolen, men det må gjøres innefor rettsstatens rammer, sier Venstres stortingsrepresentant Borhild Tenden.

- En selvfølge på en arbeidsplass
Tenden påpeker at det samme rettsvernet må gjelde for skoleungdom som for alle andre borgere.

- Venstre mener at det samme rettsvernet og de samme reglene og prosedyrene skal gjelde for skoleungdom som for alle andre borgere og arbeidstagere. Vi fremmet derfor et forslag i dag om at det må innhentes skriftlig samtykke fra elever før det gjennomføres personverninngripende narkotikaaksjoner ved skolene. Jeg tror de fleste mener det ville vært en selvfølge på en arbeidsplass, sier hun.

Hun mener det er helt feil taktikk å skremme elevene.

- Elever med rusproblem må hjelpes og sees, ikke skremmes. Dersom narkotika-aksjoner fører til at elever med rusproblemer slutter på skolen, har vi oppnådd lite. I stedet må det satses på sosialfaglige virkemidler og flere helsesøstre i skolen, sier Tenden.

Venstre meldte i forkant av debatten at partiet ville stemme alene mot resten av Stortinget, med mindre dette forslaget fikk flertall.

Høyre: - Ingen helomvending
Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, mener dagens stortingsvedtak ikke er en helomvending.

- Jeg oppfatter det ikke som en helomvending. Jeg opplever det som en klargjøring av hvordan dette skal foregå, sier Dahl til Nettavisen.

Han sier han ikke ser det på som et nederlag at det nå må innhentes skriftlig tillatelse fra foreldrene.

- Jeg velger å se på det som at hele Stortinget ønsker at man skal bruke narkotikahunder for å forebygge narkotikabruk på skolen, sier Dahl, og legger til:

- Jeg er bare glad for at vi har kvittet oss med en alle misforståelsene som var i debatten, og jeg er veldig glad for at Høyre har fått satt dette på dagsorden og at det kan tas i bruk i flere fylker og kommuner, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag