*Nettavisen* Nyheter.

Foreldre reagerer på AUFs vervemetoder

SKEPTISK: Mamma Monica Helen Sundt Utne mener AUF burde oppsøke steder med 15-årsgrense for å verve medlemmer etter at datteren på 12 kom hjem med et introduksjonsmedlemsskap. Foto: Marianne Holøien/Fredrikstad Blad

«De spurte om jeg hadde lyst til å sove litt lenger om morgenen ved å få senere skolestart» forklarte 12-åringen da hun kom hjem fra byturen som AUF-medlem. - Drøyt, mener blant annet mamma Monica Helen Sundt Utne.

02.01.15 21:46

(f-b.no): 22. desember var datteren hennes på 12 år i Torvbyen, og kom hjem som AUF-medlem. Datteren skal ha svart følgende da moren spurte henne om årsaken til den plutselige politiske interessen:

Sove lenger og gratis mat

«Jeg ble kontaktet av noen som spurte om jeg hadde lyst til å sove litt lenger om morgenen ved å få senere skolestart, få gratis mat på skolen og gratis skoleskyss for alle. Det syntes jeg var helt OK og det kostet bare ti kroner å bli medlem. Jeg måtte bare skrive under og betale her og nå» opplyser hun at datteren svarte.

– Det er jo helt fantastisk – jeg hadde skrevet under på disse tingene selv, hvis jeg hadde blitt spurt, sier Sundt Utne til Fredrikstad Blad.

Hun opplyser at hun først bare trodde datteren husket noen få av argumentene hun hadde blitt presentert for. Men senere viste det seg at også niesen hennes på 14 år hadde blitt forsøkt vervet – og hun listet opp nøyaktig de samme argumentene.

Les også: Reagerer på AUF-verving: - Jeg er sjokkert, men ikke overrasket

– Ble litt irritert

Også en annen forelder, Jon Bøckmann, kan fortelle om samme rapport da hans nyslåtte AUF-medlem på 14 år kom hjem.

– Jeg ble litt irritert. Jeg så det lå et medlemskort på pulten hennes og spurte hva dette var. Hun fortalte at det hadde blitt sagt at dersom hun ønsket mindre skoletid, mat og lignende, så måtte hun gjøre dette. Hun refererte til akkurat de samme tingene som Monica Helen Sundt Utne, sier Bøckmann.

Han understreker at han overhodet ikke har noe imot at datteren blir medlem i AUF.

– Poenget er at jeg synes dette er en veldig merkelig måte å verve folk på. Når de ikke en gang vet hva dette dreier seg om, blir det helt feil. Jeg har tenkt å ringe til AUF og spørre om hva de driver med, sier Bøckmann.

Lovte å holde møte om saken

Også Sundt Utne understreker at det er metoden hun reagerer på og ikke selve organisasjonen. Hun har allerede vært i kontakt med AUF – det vil si: AUF-representanter tok kontakt med henne, etter at hun la ut en status om saken på Facebook.

– I går fikk jeg melding av en som har verv i AUF, i tillegg til at også en annen har kontaktet meg. De lovte å holde et møte i løpet av neste uke. De skrev at de hadde skolert de som har gått ut for verve, og de som blir vervet skal være over 15 år, sier Sundt Utne om samtalen.

– Så her har rett og slett noen bare vært litt for ivrige?

– Jeg håper og velger å tro på det. Men jeg ble overrasket da jeg fikk melding i går om at hun er medlem, og at det om en måned kommer en regning på 50 kroner som vi kan velge å betale eller ikke. Deretter skal det visstnok komme enda en regning på 50 kroner. Jeg skal ikke lage noen stor brannfakkel ut av dette, i og med at de har kontaktet meg. Men jeg vil tro at det kanskje er flere foreldre i Fredrikstad som blir overrasket når de får en regning i posten, sier Sundt Utne. Hun oppfordrer organisasjonen til å oppsøke steder med 15-årsgrense, ikke tilfeldige barn på bytur.

– Ikke måten vi skal verve på

Leder Therese Winther Antonsen i Fredrikstad AUF henviste fredag alle spørsmål om «vervesaken» til fylkesleder Herman Høgby Robertsen.

– Jeg er ikke kjent med denne saken. Men ut fra det du sier, kan jeg klart si at dette ikke er måten vi skal verve på. Vi er ute og snakker med ungdom. Vi forteller om AUF og vi lurer på hva som engasjerer de vi snakker med. I den anledning spør vi om de kan være interessert i et introduksjonsmedlemsskap som koster ti kroner. Da må de fylle ut et ganske omfattende skjema, samtidig som de blir bevisstgjort på hva de skriver under på. Men her har det vært noen rutiner som ikke er helt der de bør være. Vi kommer definitivt til å se på dette, sier fylkesleder Herman Høgby Robertsen.

– Det er jo ingen nedre aldersgrense i lovverket og vi går heller ikke rundt og spør etter legitimasjon. Det vi pleier å gjøre, er at vi tar kontakt med AUF- foreldre hvis et barn som er vervet er under 15 år, sier Høgby Robertsen.

Sier medlemsskapet opphørte ved nyttår

– Hvordan fungerer dette introduksjonsmedlemsskapet?

– Det introduksjonsmedlemsskapet opphørte ved nyttår, så nå må man aktivt opprettholde medlemsskapet hvis man vil fortsette.

– Vil det si at de allerede er ute?

– De er ikke medlem i AUF etter nyttår, men informasjonen de ga oss ligger i registeret i et år til. De kan også sende oss en e-post og be om å bli tatt ut snarest.

– Så de er fortsatt i registeret?

– Ja, men det er fordi vi skal kunne ta kontakt med dem og spørre om de fortsatt vil være medlem. Det er vanlig praksis for å ha kontakt med alle som ønsker å fortsette medlemskapet.

– Fører ikke til mer støtte

Fylkeslederen understreker at introduksjonsmedlemmene som ble vervet før jul, ikke fører til en krone mer i offentlig støtte for AUF.

– Vi får ikke noen støtte ut fra hvem som er medlemmer, det er viktig å huske på. Vi får støtte ut fra hvor mange som er aktive medlemmer, altså de som kommer på møtene våre og deltar på aktivitetene vi har, sier Høgby Robertsen.

Han opplyser at AUF nå vil gå gjennom saken og skjerpe rutinene.

– Jeg synes det er veldig dumt at noen opplever at slikt skjer. Men sånn er det når vi har en organisasjon som gir alle medlemmer mulighet til å verve. Vi skal satse på bedre skolering og skjerpe rutinene, slik at det ikke skjer igjen. Saker som dette kommer svært sjelden. Vi snakker med folk som vil påvirke sin egen hverdag, og som vil styrke ungdom sin slagkraft inn i politikken, gjennom å være medlem i AUF. En av våre viktigste oppgaver er å gi ungdom mulighet til å engasjere seg.

Les flere saker fra Fredrikstad Blad her.

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag