Foreldre selger jentene som selvmordsbomber

SKULLE DØ: 13 år gamle Zahra'u Babangida ble sendt inn på en markedsplass i Kano med sprengstoff festet til kroppen. Babangida utløste ikke selvmordsvesten sin, og ble tatt hånd om av politiet.

SKULLE DØ: 13 år gamle Zahra'u Babangida ble sendt inn på en markedsplass i Kano med sprengstoff festet til kroppen. Babangida utløste ikke selvmordsvesten sin, og ble tatt hånd om av politiet. Foto: Ap Photo (Ap)

Pakket full med eksplosiver ble jenta sendt for å dø.

14.01.15 21:10

De siste dagene har den nigerianske terrorgruppa Boko Haram sendt tre unge jenter i døden som selvmordsbombere med eksplosiver festet til kroppen.

Lørdag ble en jente på rundt 10 år sprengt i luften på en markedsplass nordøst i Nigeria. 19 personer er drept og 18 skadd.

Les egen sak her: Ung selvmordsbomber i Nigeria

Søndag ble ytterligere to unge kvinner sprengt i luften som selvmordsbombere da Boko Haram angrep et marked i byen Potiskum nord i Nigeria.

– Den første på 23 år, detonerte eksplosivene sine utenfor inngangen til markedet, hvor frivillige sjekket folk som skulle inn med metalldetektorer. Den andre ble skrekkslagen av eksplosjonen og forsøkte å løpe over veien, men hun ble også sprengt, fortalte en sikkerhetskilde til AFP.

Les egen sak: To nye småjenter sprengt i luften

Den nigerianske gruppa Boko Haram kjemper for en shariastyrt stat nord i Nigeria. Den har liten støtte i befolkningen. Boko Haram kan oversettes til «vestlig utdanning er synd». Derfor har Boko Haram også utført en rekke angrep mot skoler.

Les: Nær 50 elever drept da selvmordsbomber i skoleuniform angrep

Hvor selvmordsjentene kommer fra er usikkert. Noen kan være krigsbytte etter tidligere aksjoner. Boko Haram har i flere aksjoner kidnappet kvinner og barn.

Les: 185 kvinner og barn bortført - 32 drept
Les: - 91 kvinner og barn kidnappet i Nigeria
Les: Viste fram flere hundre bortførte jenter


BORTFØRTE KVINNER: Boko Haram la i 2014 ut en video som viste bortførte nigerianske kvinner. Noen av dem kan ha blitt brukt i selvmordsangrep. Foto: Ho (Afp)


Gitt bort av foreldrene
Men selvmordsbomberne kan også ha blitt solgt av sine foreldre til Boko Haram.

Det var tilfelle med den 13 år gamle Zahra'u Babangida som ble pågrepet under et angrep mot et marked i Kano 10. desember 2014. To jenter gikk inn på markedet i Kano. Den ene jenta sprengte seg selv i lufta, men ikke Babangida.

De sa de ville skyte meg eller kaste meg ned i et fangehull hvis jeg ikke gjorde det

Selv sier Babangida at hun ble skadd da en av de andre jentene sprengte seg selv, og at hun havnet på sykehus. Der oppdaget personale at hun hadde en bombevest på seg.

Noen uker etter at hun ble pågrepet, fortalte Babangida hvordan hun ble selvmordsbomber. Hun fortalt at hennes foreldre tok henne med til Boko Haram som skjulte seg i skogen ved byen Gidan Zana nord for Kano.

FIRE DØDE: Minst fire personer ble drept av to kvinnelige selvmordsbomber under angrepet i Kano 10. desember 2014. Zahra'u Babangida ville ikke dø, og endte opp på sykehus med bombevesten fremdeles festet til kroppen. Foto: Aminu Abubakar (Afp)


På sykehus med bombevest
Der spurte en av Boko Haram-lederne om hun visste hva en selvmordsbomber var.

- De sa «kan du gjøre det?» og jeg sa «nei». De sa «Du vil komme til himmelen hvis du gjør det». Jeg sa «nei, jeg kan ikke». De sa de ville skyte meg eller kaste meg ned i et fangehull hvis jeg ikke gjorde det, fortalte jenta under pressekonferansen som fant sted i Zana på julaften, skrev BBC.

Jenta fortalte videre at hun gikk med på å delta i selvmordsaksjonen, men at hun hadde ingen planer om å gjennomføre det.

Historien til jenta har ikke blitt verifisert, men faktum er at Boko Haram har brukt en rekke unge kvinner og jenter som selvmordsbombere i sin kamp for å opprette en shariastat nord i Nigeria.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.