Foreldre skylder milliarder i bidrag

Oslo (NTB): 55 foreldre ble i fjor anmeldt for ikke å ha betalt barnebidrag. Totalt skylder norske foreldre 2,5 milliarder bidragskroner.

Det viser ferske tall som Bergens Tidende har fått fra Nav. De siste syv årene er 408 foreldre anmeldt fordi de har latt være å betale bidrag. Ifølge Navs informasjonsavdeling fører de fleste anmeldelsene til tiltale og dom.

Hilde Olsen, direktør for ytelser i Nav, sier anmeldelse er siste utvei når foreldre ikke betaler for seg.

- Vi prøver en rekke andre virkemidler først, trekk i lønn eller pant i aktiva. Relativt få blir anmeldt. Da må det dreie seg om gjeld av en viss størrelse. Og vi anmelder kun når vi mener at skyldneren har betalingsevne, sier Olsen.

Blant de vel 90.000 i Norge som har bidragsplikt for barn, er det en samlet gjeld på drøye 2,5 milliarder kroner. Det meste er gjeld til det offentlige. Staten betaler nemlig forskudd når pengene uteblir, men dette forskuddet er langt lavere enn bidraget. Gjennomsnittlig barnebidrag var i september i fjor 1.562 kroner i måneden, mens maksimalt forskudd fra Nav er 1.350 kroner. For å få fullt forskudd må man tjene mindre enn 163.000 kroner i året.

Samlet bidragsgjeld har gått ned de siste to årene. Ved begynnelsen av 2008 var den på 3,2 milliarder kroner. Også tallet på bidragspliktige registrert av Nav er gått ned de siste årene, siden flere foreldre gjør opp direkte seg imellom. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.