*Nettavisen* Nyheter.

Foreldreløse barn flys ut av Haiti

Foto: John Heller (AP)

De første foreldreløse fra Haiti har landet i USA. Redd Barna i Norge advarer mot adopsjon av barn fra landet

20.01.10 07:48

53 foreldreløse barn forlot tirsdag Haiti, og landet i Pittsburgh i Pennsylvania. Nå jobbes det for at tusenvis av foreldreløse barn på Haiti skal få nye liv i USA.

På Haiti har Redd Barna fått i oppgave å hjelpe barna. Organisasjonen mener at adopsjon er dårlig nødhjelp.

- Alle postkatastrofesituasjoner er kaotiske. Barna i Haiti har opplevd en svært traumatisk situasjon. Alt det kjente og kjære er ristet i filler. Det viktigste nå er å normalisere livene deres, sier spesialrådgiver Bente Damsleth i Redd Barna

Henter ut «sine»
Barna som landet tirsdag kommer fra et barnehjem som raste sammen under jordskjelvet, og de fleste var allerede klarert for adopsjon da tragedien skjedde.

Også nederlandske myndigheter forsøker nå å hente «hjem» nærmere 100 barn som allerede skulle adopteres av nederlandske familier.

Men USA åpner også for at foreldreløse barn fra Haiti skal få midlertidig oppholdstillatelse i landet selv om adopsjonsprosessen ikke er ferdig. Kriteriet er at myndighetene på Haiti har bekreftet at barna er foreldreløse.

Tusenvis av foreldreløse
- Samtidig som vi er fokusert på familiegjenforening på Haiti, tillater vi bruke av midlertidig oppholdstillatelse for foreldreløse som skal adopteres til USA. Dette gjør at de kan få den hjelpen de trenger her, sier minister for Homeland Security, Janet Napolitano, til ABC World News.

Napolitano har også åpnet døren for foreldreløse barn som ennå ikke har blitt knyttet til en amerikansk familie.

Haiti var et land med mange foreldreløse barn allerede før jordskjelvet rammet. I det fattige landet med ni millioner innbyggere, levde 380.000 barn på barnehjem. Noen av disse mistet foreldrene de årlige oversvømmelsene landet opplever, eller de dødelige stormene som herjet øya både i 2004, 2005 og 2008.

Andre barn har blitt funnet forlatt uten at man vet hvem eller hvor foreldrene er.

Ny «Operasjon Peter Pan»
Nå forsøker internasjonale organisasjoner å hjelpe barna på Haiti. De 53 barna som landet i Pittsburgh ble reddet fordi søstrene Jamie og Alison McMutrie (30 og 22 år) startet en kampanje på Twitter og Facebook for å redde barna ut. De to amerikanske kvinnene flyttet til Port au Prince for fire år siden for å hjelpe foreldreløse barn.

I latinskdominerte Miami jobber den katolske kirken for at amerikanske myndigheter skal tillate at tusenvis av barn fra Haiti skal få nye liv i USA. Et lignende prosjekt ble gjennomført i 1960 til 1962 under navnet «Operasjon Peter Pan».

Da samarbeidet amerikanske myndigheter, kirken i Miami, og enkelte kubanere med å gi 14.000 kubanske barn nytt liv i USA.

Ikke til Norge
Nettavisen har tidligere skrevet om flere norske par som ønsker å adoptere barn fra Haiti etter katastrofen. Norge adopterer i dag ikke barn fra Haiti.

Les: Får ikke lov til å adoptere fra Haiti

Også Redd Barna advarer nå mot å adoptere barn fra Haiti.

- Vi anbefaler på sterkeste mot adopsjon som nødhjelp. Det beste er å finne barnets egne omsorgspersoner eller en fosterhjemsordning i eget miljø, sier spesialrådgiver Damsleth. Hun sier at det ofte i kjølvannet av slike katastrofer vil være mennesker som prøver å tjene penger på blant annet handel med småbarn.

- Barn har en rett til å få være med sine familier og på Haiti kan vi ennå ikke vite nok til å åpne for adopsjon, sier spesialrådgiver på beskyttelse av barn i krig og konflikt i Redd Barna, Bente Damsleth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.