RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: UNICEF

Foreldrene forlot Earnest på gata

Barn med nedsatt funksjonsevne møter store utfordringer, spesielt i fattige land.

(SIDE2:) Forrige uke lanserte UNICEF sin årlige tilstandsrapport State of the World’s Children 2013. I år har organisasjonen valgt å sette fokus på barn med nedsatt funksjonsevne.

- Barna er utvilsomt vår viktigste ressurs. Det er vår felles oppgave å sørge for at deres rettigheter blir ivaretatt. Det er vårt ansvar å se alle barns evner og muligheter, uavhengig av hvor i verden de bor, sa prinsesse Märtha Louise under lanseringen.

LES MER: 80 prosent ufør - startet nettavis

Selv om rapporten dreide seg om barn i hele verden, er det ingen hemmelighet at det er verst for barn i fattige land. I flere land opplever mange barn med nedsatt funksjonsevne å nektes skolegang, ha økt risiko for overgrep og å gjemmes bort fra samfunnet.

Heldigvis finnes det også støtteapparater for barn med spesielle behov. UNICEF har samlet noen sterke historier:

Haiti
Mermane (8) er vokst opp i slummen i Haiti. En dag ble hun skutt i nakken mens hun lekte i skolegården. Dette gjorde henne lam i beina.

For tiden bor hun på et rehabilitetssenter i hovedstaden Port-au-Prince, hvor hun lærer seg å leve med rullestol. Hun skal snart skrives ut, men av frykt for å bli ertet, vil hun bosette seg i nærheten av senteret.

Mermane (8).
Mermane (8).

Liberia
Earnest (7) ble født tilbakestående. Han ble funnet på gata av politiet for fire år siden, og ingen vet hvem eller hvor foreldrene hans er. Siden ingen har lett etter gutten, antas det at foreldrene forlot ham på gata.

Etter at han ble funnet, har han bodd på THINK (Touching Humanity in Need of Kindness), som er et senter for barn med spesielle behov. Senteret ligger i hovedstaden Monrovia. Her får barn som har blitt forlatt eller blitt seksuelt misbrukt hjelp, støtte og trygghet.

Unicef, Earnest
Unicef, Earnest

Somalia
Liban Ibrahim (8) mistet begge beina for fem måneder siden, da en bombe eksploderte i byen han bor i. På bildet står han i kø for å få mat på et senter for folk med nedsatt funksjonsevne. Senteret blir støttet av den tyrkiske regjeringen.

Liban Ibrahim (8).
Liban Ibrahim (8).

Panama
Ecni «Jesus» Gonzalez Sanchez (2) har cerebral parese. Han bor hos foreldrene sine i La Chorrera District.

- Etter fødselen ble vi overrasket da de fortalte at sønnen vår hadde nedsatt funksjonsevne. Men vi tenkte aldri på å sette ham bort. Vi visste at vi ville gjøre vårt beste for å være sammen, sier foreldrene Ecni Basilio Gonzalez og Delfina Sanchez.

Familien får pengestøtte gjennom Family Enterprises, som drives av National Secretariat for Disabilities. De hjelper familier med å starte små bedrifter, slik at de selv kan tjene penger. Jesus’ familie har brukt pengene på å bygge to ekstra rom i huset, som de leier ut. I tillegg jobber faren som taxisjåfør.

Ecni 'Jesus' Gonzalez Sanchez (2).
Ecni 'Jesus' Gonzalez Sanchez (2).

Bangladesh
I Bangladesh har de et rehabilitetssenter med spesialskole for barn med nedsatt funksjonsevne. Det betyr at de får utdannelse, og dermed bedre muligheter videre i livet. Bildet er fra 2008.

Spesialskole.
Spesialskole.

Liberia
Agatha Ninaw (6) er flyktning fra Elfenbenskysten, en av 76.000 som har flyktet fra landet siden februar 2011. Hun måtte amputere deler av beinet da hun ble bitt av en slange. På bildet, fra 2011, er hun på Martha Tubman Hospital i Grand Gedeh County.

Agatha Ninaw (6).
Agatha Ninaw (6).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere