Gå til sidens hovedinnhold

Foreldrene har sendt 800.000 kroner hjem til Romania

Barnetiggere tatt for tredje sommer på rad.

Først etter at barna ble tatt for tigging for tredje året på rad, ble foreldrene siktet for menneskehandel. Nå tar politiet selvkritikk, skriver Bergensavisen .

- Det er på det rene at dette er hvert fall tredje gang barna har blitt bragt inn til barnevernsvakten for tigging. Vi burde kanskje allerede i 2010 satt i gang de undersøkelsene vi nå har gjort, innrømmer politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Alvorsprat
I fjor sommer ble det stor oppstandelse da uniformert politi dro med seg to små livredde og hulkende barn. Det som viste seg å være moren, løp fra både politi og barn.

Opptrinnet skjedde etter at rumenske barn var observert mens de tigget og spilte trekkspill i Bergens gater.

Som sommeren 2010 måtte foreldrene, et rumensk par i 30-årene, møte til en alvorsprat hos barnevernsvakten. Etter ikke mange timene ble de gjenforent med sine barn.

Onsdag skjedde det samme nok en gang. Etter å ha fått bekymringsmeldinger fra bergensere, tok politiet affære.

Det viste seg at foreldrene denne gangen hadde med seg fire barn på henholdsvis 6, 9, 10 og 13 år. Nå kan bergensvisittene få større følger.

Menneskehandel
- Vi har foreløpig siktet dem for menneskehandel. Vi mistenker at de skal ha utnyttet sine egne barn til tigging i bergensområdet, sier Christoffersen fra Hordaland politidistrikts Exit-gruppe, en gruppe som har nettopp menneskehandel som sitt spesialfelt.

Politiet har avdekket at foreldrene har sendt cirka 800 000 kroner hjem til Romania i løpet av de siste årene. I dag fremstilles de for varetektsfengsling. De erkjenner ikke straffskyld.

For noen uker siden ble norgeshistoriens største menneskehandelssak avsluttet i Bergen tingrett. Her er seks rumenere tiltalt for å ha utnyttet fire mindreårige jenter til menneskehandel i Bergen.

Dommen faller i midten av juli.

- Har dere ressurser til å gå løs på en ny slik sak?

- Slike saker er enormt ressurskrevende, men det er for tidlig å si hva vi står overfor. Men det som allerede virker sikkert er at vi i hvert fall står overfor grov omsorgssvikt, og det burde vi ha mistenkt tidligere, sier Christoffersen.

- Må holde oss til reglene
- Vi har gjort det vi kan gjøre, sier fungerende sjef i barnevernsvakten, Åge Kulleseid.

Da den rumenske familien fikk stifte bekjentskap med barnevernsvakten første gang sommeren 2010, var det bare den eldste datteren, da elleve år, som var med på turen.

Det forteller fungerende leder ved barnevernsvakten, Åge Kulleseid.

- I fjor var det bare tre av barna som var inne hos oss, uten at jeg kjenner til hvor det siste barnet befant seg, sier han.

De fire barna på henholdsvis 6, 9, 10 og 13 år blir nå tatt hånd om av barnevernsvakten, mens foreldrene sitter i fengslig forvaring siktet for menneskehandel.

- Vi prøver alltid å gjøre det beste for barna. Vi gjorde de riktige vurderingene da, og gjorde det vi kunne i forhold til regelverket. Nå er situasjonen annerledes. Nå er det mistanke om menneskehandel, og nå vil vi holde på dem til den saken er avklart. Nå er det en politisak, sier Kulleseid.

Er her kun om sommeren
Ved de to første anledningene ble barna sluppet etter en alvorsprat med foreldrene. Deretter ble det sendt en rapport videre til barnevernet, som har ansvar for å følge sakene opp.

- Nå kan jeg ikke på stående fot si hvordan disse sakene ble fulgt opp, men i og med at de har reist tilbake igjen til Romania, har det nok vært vanskelig å fortsette dialogen, sier han.

Han forteller at familien kun kommer til Bergen om sommeren, og at de da leier en leilighet.

- Resten av året følger de vanlig skolegang i Romania, sier han.

- Hvordan kan dere være sikre på det?

- Helt sikre kan vi ikke være, men det er det foreldrene har fortalt, og det sammenfaller med at de befinner seg i Bergen når det er sommerferie i Romania, sier Kulleseid.

Han forteller at de ser flere slike saker hver sommer.

Les andre saker fra Bergensavisen her

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar