*Nettavisen* Nyheter.

Foreldrene og ektemannen til norske Karoline Aadland saksøker Boeing

GÅR TIL SØKSMÅL: Familien til Karoline Aadland går til søksmål mot Boeing etter flystyrten i Etiopia. Her fra minnegudstjenesten som ble avholdt i Sælen kirke i Fyllingsdalen. Foto: (NTB scanpix)

De mener at flyprodusenten må stilles til ansvar etter flystyrten i Etiopia.

23.07.19 19:49

- De som opptrer klanderverdig må stilles til ansvar. Hvis de kan sende fly opp i luften som ikke er kvalifisert og kvalitetssikret, så skal de stilles til ansvar, sier far til avdøde Karoline, Knut Aadland, til NRK.

28-åringen var på jobb for Røde Kors da ulykken skjedde 10. mars i år.

Flyprodusenten Boeing fikk massiv kritikk etter flystyrten, hvor 157 mennesker omkom da et fly styrtet bare minutter etter avgang fra Addis Abeba. I ettertid erkjente Boeing at det ble gjort feil før flystyrten i Etiopia, og flystyrten i Indonesia i oktober 2018.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRAGEDIE: Redningsarbeidere på stedet der et etiopisk fly styrtet i nærheten av Bishoftu i Etiopia søndag. 157 mennesker mistet livet i ulykken. Flere land forbyr nå flytypen Boeing 737 MAX 8 i sine luftrom etter to alvorlige ulykker det siste halvåret. Norske luftfartsmyndigheter avventer. Foto: Mulugeta Ayene (AP)

Pårørende fra 11 forskjellige land

NRK melder videre at pårørende til 25 av de omkomne, som kommer fra 11 forskjellige land, har gått sammen om søksmålet.

- Boeing har satt flysikkerheten til side til fordel for egne økonomiske interesser. Men amerikansk lovgiving åpner ikke for foretaksstraff, dermed er det ofrenes familier som må ta ansvar for at det blir iverksatt etterforskning og økonomiske straffetiltak mot Boeing-fabrikken, sier advokat Helge Husebye Haug i en pressemelding fra familien.

Husebye Haug, som representerer Karoline Aadlands familie, peker på at et slikt søksmål er viktig for fremtidens flysikkerhet.

- Familien mener at et søksmål mot Boeing vil ha vesentlig betydning for flysikkerheten i verden og at det påhviler dem et særskilt ansvar å forfølge saken for amerikanske domstoler, sier han.

Les også: Tormod (44) skal dø av kreft: – Hadde jeg visst som 23-åring at jeg skulle få denne beskjeden som 43-åring, hadde jeg kanskje levd litt annerledes (+)

Faren til Karoline Aadland, Knut Aadland, forteller til NRK at de er forberedt på at den rettslige prosessen kan ta flere år, men at det er viktig å få en klarhet i hva som skjedde.

100 millioner dollar i erstatning

Boeing kunngjorde tidligere denne måneden at 100 millioner dollar, om lag 858 millioner norske kroner, skal gå til de etterlatte. Det amerikanske selskapet omtalte summen som en «innledende investering» som skal løpe over flere år.

Onsdag denne uken legger Boeing fram sitt kvartalsresultat for de siste tre månedene, som forventes å være preget av 737 MAX-krisen.

Forbud mot flytypen

Til sammen 346 mennesker mistet livet i to 737 MAX 8-ulykker i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars. Flytypen ble etter Etiopia-ulykken satt på bakken av luftfartsmyndigheter over hele verden.

I Norge måtte Norwegian sette alle sine 18 Boeing 737 Max 8-fly på bakken.

Daværende Norwegian-sjef Bjørn Kjos gikk ut med en unnskyldning like etter forbudet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag