*Nettavisen* Nyheter.

Foreldrene sendte bekymringsbrev om lang reisevei - så døde Sebastian i helikopteret

BEKYMRINGSBREV: Foreldrene til Sebastian ba om et møte med statsråden. Det fikk de ikke. Brevet og fornavn på gutten er gjengitt i forståelse med familien.

Her er bekymringsbrevet foreldrene til lille Sebastian sendte til statsråd Bent Høie om helgestengt barneavdeling. Svaret var at de kunne  klage om de ikke var fornøyd. Søndag døde Sebastian på vei til St. Olavs Hospital.

24.02.15 23:28

(tk.no): Etter det TK erfarer er foreldrene av den oppfatning at dødsfallet har en klar sammenheng med helgestengt barneavdeling.

I brevet, som er datert 24. oktober i fjor, forteller foreldrene om et tidligere opplevelse der Sebastian måtte vente seks timer på luftambulanse til Ålesund sjukehus, etter en dramatisk gjenopplivning. Derfor var de bekymret for hvordan det skulle gå med sønnen hvis han ble alvorlig syk på helg, når barneavdelingen ble stengt.

«Hjertene våre gråter når vi tenker på alle de små og sårbare her på Nordmøre som ikke kan snakke for seg og er blitt så nedprioritert», skriver foreldrene i brevet, der de ber om å få møte Høie.

Kunne klage

I sitt svarbrev til familien viser statssekretær Anne Grethe Erlandsen forståelse for foreldrenes situasjon, men skriver at departementet ikke kan gå inn i enkeltsaker.

«Også etter endringene må Helse Møre og Romsdal sørge for at barna deres får en god og forsvarlig helsehjelp, også i akutte situasjoner i helg. Jeg ber om at dere kontakter Helse Møre og Romsdal for å diskutere muligheten for tilpassede avtalte løsninger som kan gi dere større trygghet og forutsigbarhet. Dersom dere ikke er fornøyd med behandlingen i spesialisthelsetjenesten, kan dere klage til fylkesmannen. Dere kan også få bistand fra pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal», heter det i svarbrevet.

Advokat Edvard T. Eide, som har tatt på seg å representere rammede familier av stengingen vederlagsfritt, hadde i går en lengre samtale med foreldrene. Han er ikke nådig mot statsråden, som har godkjent det han oppfatter som et klart uforsvarlig sykehustilbud, der det til overmål har vært grundig advart mot fatale konsekvenser på forhånd.

– Forskriften som regulerer barns opphold i sykehus er krystallklar og gir etter min mening ikke rom for tolkning. Syke barn skal ha ro og skal ikke flyttes mellom avdelinger. Da må en minister tenke seg om, ikke prestere å besvare spørsmål i Stortinget med at tilbudet er forsvarlig, sier Eide.

Ventet fem timer

Etter det Tidens Krav forstår er dette i grove trekk foreldrenes versjon av det som skjedde da de mistet sin ti måneder gamle sønn, Sebastian:
De kom til sykehuset med barnet fredag kveld. En barnelege, som kjenner Sebastian godt, gikk tilfeldigvis legevakt og fikk gitt behandling, men ettersom barneavdelingen var helgestengt besluttet barnelegen å rekvirere helikopter til Ålesund. Ifølge familien skal de ha ventet fem timer på helikoptertransport, men helikopteret kom aldri – angivelig på grunn av samtidighetskonflikt med andre akuttoppdrag. Ambulansefly skal ha blitt avvist med at det krevde åpning av flyplassen. Barnelegen forsøkte da å få barnet innlagt på intensivavdelingen, men denne ble opplyst å være full av pasienter. Helseforetaket har presisert at det ble spurt om et isolat, men at dette var opptatt.

Klokken 03 om natten skal familien ha fått tilbud om ambulansebil til Ålesund. Dette skal verken mor eller lege ha ønsket, da man fryktet at en forverring i ambulanse ville bli vanskeligere å håndtere på Molde-ferga enn inne på sykehuset. Før barnelegen gikk av vakt, skal de ha blitt enige om at mor skulle ta med seg barnet hjem, med tilbud om å kontakte barnelegen på legens private mobiltelefon.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRAGEDIE: Sykehusansatte var blant dem som tente lys i spontanmarkeringen utenfor Kristiansund sjukehus søndag kveld. Foto: Trygve Strand Joakimsen (Tidens Krav)

Ble dårligere

Fra lørdag kveld og utover natten ble barnet dårligere, med hyppig kontakt mellom mor og barnelege, nå på sistnevntes fritid. Ved 02-tiden natt til lørdag sørget barnelegen for å bestille taxi for familien til sykehuset, der en erfaren legevaktlege nå var på vakt. Denne legen kontaktet Ålesund sjukehus for råd, og skal da ha fått tilbud om ambulansebil «hvis familien ønsket det». Moren påpekte at hun ikke var lege, og av samme årsak som sist dro hun igjen hjem med barnet, som da hadde sovnet, helt utslitt.

Søndag morgen var barnelegen tilbake i legevakt. Gutten ble da fortsatt beskrevet som blek og slapp, og barnelegen bestilte på nytt taxi til sykehuset. Etter innkomst forverret tilstanden seg, og barnelegen ringte på nytt etter helikopter, men fikk denne gangen beskjed om at det ikke kunne fly på grunn av været. Det kunne ta opptil flere timer før det ble flyvær. Barnelegen besluttet da å legge barnet inn på intensivavdelingen, der de nå var ledig kapasitet. Etter hvert skal det ha blitt stilt kontrollspørsmål om det ikke var flyvær for Sea King-helikopteret på Ørland. Slik foreldrene har fått det gjengitt, skal barnelegen da ha tatt ny kontakt med Ålesund, som så skal ha tatt kontakt med Ørland.

Ved 14-tiden landet Sea Kingen på plattformen ved Kristiansund sjukehus. Fartøyet hadde imidlertid ikke vært mer enn noen minutter i lufta før gutten kollapset. Legen om bord besluttet da å fly tilbake til sykehuset i håp om å redde barnet der, men tross intens hjerte- og lungeredning sto ikke livet til å redde.

Klikk på bildet for å forstørre.

- TRAGEDIE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier at politiet må finne ut hva som skjedde. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)

TK har vært i kontakt med den aktuelle barnelegen. Vedkommende ønsker ikke å uttale seg med henvisning til at saken granskes av helsetilsynet.

Høie: En tragedie

Bent Høie var i går på utenlandsreise, men besvarte TKs henvendelse slik:

– Jeg har den største medfølelse med foreldrene som har mistet barnet sitt. Det er en tragedie å miste et barn. Nå må vi finne ut hva som har skjedd. Det er derfor viktig at politiet etterforsker dødsfallet og at Helsetilsynet har bestemt seg for å føre tilsyn med hendelsen, sier Høie til Tidens Krav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.