HAUGESUND (Nettavisen): Det var tidvis svært ampert da fetteren til Birgitte Tengs forklarte seg i retten onsdag (se faktaboks under om fetterens rolle i saken). Han var kalt inn som vitne i drapssaken mot Johny Vassbakk som er tiltalt for å ha drept henne natt til 6. mai 1995.

Første del av rettsdagen gikk til at forsvarer for Vassbakk, Stian Bråstein, leste opp fra avhørene av fetteren fra 1990-tallet. Her ble det i detalj beskrevet hvordan Birgitte ble drept. Senere viste det seg at avhørene var manipulert av politiet.

Fetteren ble dømt for drapet i 1997, men frikjent i ankesaken året etter, men likevel dømt til å betale erstatning. I dag er erstatningsdommen opphevet og han er ansett uskyldig og fullstendig renvasket i saken.

Les også: Moren til Birgitte Tengs brøt ut i gråt under fetterens forklaring

Åpner for at fetteren ikke har drept Birgitte

Nettavisen har tidligere omtalt at moren til Birgitte Tengs, Karin, i avhør så sent som i mai forklarte til politiet at hun fortsatt mener fetteren har begått drapet. Hun mener politiet har tatt feil mann i den nye etterforskningen og at bevisene mot Vassbakk er tynne.

Les også: Dette mener stjerneadvokaten John Christian Elden drapssaken står og faller på

Etter seks uker i retten med omfattende bevis- og vitneførsel mener moren fortsatt at fetteren er skyldig. Faren til Birgitte, Torger, har et litt annet syn.

– Det er tøft for dem å være her. De forklaringene som er lest opp i retten er hard kost og handler om drapet på Birgitte. Begge to har i absolutt alle år trodd at de forklaringene var korrekte. Det har de stolt på. Nå har de fått lest opp forklaringene igjen, men de er delt i synet, sier bistandsadvokat Erik Lea til Nettavisen.

– Torger er åpen for at forklaringene kan være aldeles feil, at det er en feil tilståelse. Karin er fremdeles skeptisk og mener forklaringene fra den gangen er korrekte.

Les også: Familien til fetteren skal ta livet tilbake: – Hele Birgitte-saken er en tragedie

– Hva gjør at de har det synet som de har nå?

– At to personer er uenig om noe er ikke spesielt. Jeg har ikke noen forklaring på hvorfor det er slik. Jeg bare refererer det de mener.

Drapssaken har splittet fetteren og Birgittes familie totalt. Slik har det vært i mange år. Faren til fetteren, Jakob, sa i et stort intervju med Nettavisen like før rettssaken at han ikke tror det kan bli noen forsoning. Isfronten mellom fetteren og Karin Tengs var tydelig.

Les også: Slik har Johny Vassbakk forklart seg i politiavhør fra 90-tallet til i dag

Da han ble smuglet til rettslokalene og kom inn i rettssalen gjennom aktørinngangen så Karin på ham med strengt blikk i flere minutter. I den første pausen smilte fetteren til begge foreldrene før han gikk ut av rettssalen, men fikk bare et kaldt blikk tilbake fra Karin.

– Torger nikket tilbake til ham, sier bistandsadvokat Lea.

Han sier likevel at det ikke er aktuelt med noen forsoning mellom fetteren og noen av foreldrene per nå.

SE VIDEO: – Offentligheten har vært stygg mot sønnen min

– Alternativet til å stille var verre

Aktoratet hadde ingen spørsmål til fetteren. I stedet sa statsadvokat Thale Thomseth til fetteren at påtalemyndigheten mener at han er uskyldig, og at han ikke har sett noe eller har opplysninger som kan bidra til å opplyse saken.

Fetteren er i dag bosatt i Spania, og på spørsmål om det var verdt det for ham å ta turen til Haugesund for å delta i rettssaken, svarte hans advokat Brynjar Meling dette til NTB:

– Jeg tenker at alternativet var verre hvis det fremsto som om han ikke var villig til å stille opp og svare. Og jeg tror nok at avslutningen til statsadvokaten gjorde at mye av den opplevelsen av selve hendelsen og det å være her, ble gjenopprettet.

Les også: Avisartikkel om fetterens drapstilståelse kan bli bevis i retten

4. november i år ble fetteren for alltid kvitt erstatningsdommen da Agder lagmannsrett blankt frifant ham for dette også.

– Føler han seg mer renvasket nå?

– Noe av det siste han sa før vi gikk inn her, var at han var veldig glad for at han hadde dommen fra lagmannsretten med seg som et endelig stempel på at det ikke hang noe igjen mot ham. Og det er greit å få bekreftet at en frifinnende dom der, også gir uttrykk for at påtalemyndigheten og politiet mener at det var feil mann. I det ligger det også en erkjennelse av at det ble begått en voldsom urett mot en ung mann i 1997, sier Meling til NTB.