– Dette er en vanskelig dag for foreldrene. De har vært gjennom to dommer og trodde at de fikk presentert sannheten. Nå har Riksadvokaten sagt at det ikke var sånn. Det er tungt, men foreldrene vet også at det ikke er slutt på denne saken.

Les også: Agder-politiet legger seg flate: – Beklager dypt

– Jeg har snakket med alle de fire foreldrene, de synes dette er en enorm belastning. De er triste og opplever at uforutsigbarheten videre er en stor påkjenning, sa bistandsadvokat Audun Beckstrøm innledningsvis.

Vil vite hva Riksadvokaten gjør videre

Han snakket videre om at nå er det usikkerhet om hva som skjedde.

– Var det en eller to gjerningsmenn? For foreldrene er dette en uholdbar situasjon. De ønsker å vite hva som skjedde om hvem som gjorde hva. De ønsker rettferdighet. Foreldrene har i liten grad fått vite hva som har skjedd etter etterforskningen de siste 1,5 årene. 22 år senere er det fortsatt en av dem som ikke sier sannheten. Derfor må etterforskningen fortsette. Denne saken er ikke oppklart. Vi ønsker nå et klart svar fra Riksadvokaten. Det finnes en siktelse på at Jan Helge Andersen drepte Lena, men vi må vite hva Riksadvokaten gjør videre med denne siktelsen, sa Beckstrøm.

Og han la til:

– Foreldrene vil ikke kommentere rundt skyldspørsmålet på Kristiansen. De trenger tid til å fordøye dette.

Håkom Brækhus, som også er bistandsadvokat, var klar og tydelig på hva de ønsker seg nå.

– Foreldrene ønsker seg et svar på hva som skjedde 19. mai 2000, sa han.

– Mener dere at Riksadvokaten har fattet en riktig innstilling ut ifra det etterforskningsmaterialet som ligger der?

– Dette er ikke tiden eller dagen for å svare på dette, svarte Brækhus på spørsmålet fra Nettavisen.

Forstår belastningen på de etterlatte

Fredag ettermiddag kom den klare beskjeden fra riksadvokat Jørn Maurud om at Viggo Kristiansen må frifinnes for drapene og overgrepene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.

Les også: Viggo Kristiansens tidligere forsvarer har anmeldt Agder politidistrikt

– Jeg har den dypeste forståelse for at gjenopptakelsesprosessen og denne avgjørelsen også er en stor belastning for de etterlatte og pårørende til Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Denne beslutningen etterlater noen spørsmål som både de og mange andre ønsker svar på. Vi har en oppgave foran oss i å vurdere hvordan vi kan og skal håndtere Baneheia-saken videre. Vi må finne ut hva som gikk galt, og hvordan vi kan forhindre at noe slikt skjer på nytt, sa riksadvokaten.