*Nettavisen* Nyheter.

Foreldrenes høstfavoritt

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Stadig flere lar barna tilbringe høstferien sammen med besteforeldre.

29.10.11 21:30

En undersøkelse gjort av Respons for DFDS Seaways viser at 1 av 3 som har hjemmeboende barn sier at barna skal tilbringe tid med besteforeldrene under høstferien.

1 av 5 svarer at barna skal være helt alene med besteforeldrene under deler av høstferien.

Brukt opp ferien

Denne tendensen har ferjerederiet allerede sett i noen år.

- Tallene stemmer godt overens med de erfaringene vi har gjort oss de senere årene. Høstferien kommer gjerne litt ubeleilig på foreldrene som prioriterer å bruke ferieukene sine om sommeren og i høytidene, tror Vivian Sivertsen i DFDS Seaways.

Undersøkelsen viser at den typiske småbarnsfamilien, hvor foreldrene er mellom 25- og 34 år, er de som oftest benytter seg av besteforeldrenes tjenester. Mer enn halvparten av disse familiene involverer besteforeldrene under høstferien, mens knappe fire av ti i aldersgruppene 16-24 og 35-44 svarer det samme.

Landsdelsoversikten viser at det er trønderfamilier som trenger mest avlastning, og her svarer 44 prosent at barna tilbringer tid med besteforeldrene. Akershus/Oslo er på den andre enden av skalaen, hvor kun drøye to av ti opplyser at barnebarna og besteforeldrene bruker tid sammen i høstferien.

Flest rike foreldre

Tendensen er også klar når det kommer til økonomi i familien. Jo mer familien tjener, dess mer benytter de seg av besteforeldrene. Iallfall til en viss grad. Mens 71 prosent av de som har en familieinntekt på under 400.000 sier at de er sammen med barna uten «bestehjelp», er det 60 prosent som svarer det samme når inntekten er mellom 600.000- og 799.999 kroner. Tjener familiene mer enn dette synker andelen igjen.

- Høstferien er vel den tiden vi ser flest besteforeldre på tur alene med barnebarn, og trenden er økende. Det handler nok mye om at det i større og større grad er forventet og akseptert av samfunnet at besteforeldre stepper inn som barnevakter, samt at det sikkert også føles betydningsfullt for dem å få alenetid med barnebarna, tror Sivertsen.

Høstferien varierer fra fylke til fylke, men allerede neste uke har skolene i store deler på Østlandet høstferie. Den skal nok mange tilbringe sammen med barnebarna.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag