Forelsket i afghanerne

Foto: Linda Opsahl

Afghanistan er et land verdt å kjempe for, mener blogger Marie Brudevold.

21.11.10 10:31

(SIDE2): På bloggen Supermarie.net kan du lese om 20 år gamle Marie Brudevold. En blond Fredrikstad-jente med masse humor, lidenskap for fotografi og en jobb på en nokså mannsdominert arbeidsplass.

I mars i år begynte Marie på rekruttskolen på Madla i Stavanger. Her gikk hun i åtte uker før hun ble stasjonert ut på Rygge hvor hun nå er selvutnevnt «kontorjeger».

– Rekruttskolen ville jeg ikke vært uten for alt i verden, det er de åtte beste ukene jeg har vært gjennom så langt i livet. Savner det veldig. Det var en god blanding av utfordringer, spenning, samhold og mestringsfølelser, og jeg kunne gjort mye for å få oppleve alt sammen om igjen, sier Marie til Side2.

På Rygge jobber Marie som mediegrafikerlærling og rekrutteringsassistent i luftforsvaret. Men en dag i uken får Marie likevel være med ut i det grønne sammen med troppen.

– Da får jeg små lykkelige flashbacks fra rekrutten, sier Marie.

Som mediegrafikerlærling og rekrutteringsassistent får hun reise rundt i Norge og informere om utdanningstilbudene til Luftforsvaret, i tillegg til å planlegge stands og designe plakater, flyers og annonser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oppfordrer til blogging
Rekrutteringsoffiseren og Maries sjef så verdien i at hun blogget om livet i Luftforsvaret, og oppfordret henne til å stå på og fristet med belønninger dersom hun doblet lesertallet.

– Premien første gang jeg doblet var å få sitte på med jagerfly, det er noe av det feteste jeg har vært med på. Det var i slutten av juni, og jeg tror egentlig ikke at jeg har landet enda, sier Marie til Side2.

Nå har hun doblet lesertallet igjen, og venter spent på belønning nummer to.

Forventes mer av jenter
Som jente i militæret mener Marie at det forventes mer av deg enn hva det gjør av en gutt.

– Motivasjonen bør være større hos jentene fordi vil velger å dra inn frivillig, og jeg tror klaging blir lagt mer merke til når det kommer fra en jente, sier Marie.

Ellers merker ikke Marie stor forskjell, med unntak av naturlige ting, som at de fysiske kravene er litt lavere for jenter enn gutter.

– Jeg har ikke opplevd så mye trakassering på grunn av at jeg er jente, annet enn kvalm generell pisspreik fra en og annen kronidiot. Men de finnes jo i det sivile livet også, like mye som de finnes her, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil til Afghanistan

Da Maries tidligere sjef som har tjenestegjort som presseoffiser i Afghanistan, fortalte om sine opplevelser der, blomstret det opp en nysgjerrighet hos Marie.

– Jeg vet ikke hel om det var soldaten, fotografen eller eventyreren i meg, men noe var det i alle fall, forteller hun.

Ønsket ble forsterket da Marie jobbet med rekruttering under årets Norway Cup, og fikk mye å gjøre med det afghanske fotballaget Faryab United. Et lag som ble hentet fra Afghanistan til Norge for brobygging og kulturutveksling.

– Folkeslaget deres gikk rett i hjertet på meg. Jeg har aldri møtt personligheter som er så åpne, ærlige, ydmyke og høflige som de guttene derfra, sier Marie.

Fra afghanerne fikk hun høre historier om hvor mye bedre ting hadde blitt i hjemlandet deres, mye takket norske troppers tilstedeværelse.

– Etter det ble jeg mer og mer sikker på hva jeg vil. Jeg har forelsket meg i afghanerne, og føler at det virkelig er et land verdt å kjempe for.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Som et fanget dyr
Marie er svært opptatt av måten kvinner i Afghanistan blir behandlet på.

– Jeg kan ikke forstå at vi faktisk bor på samme planet når jeg hører hvordan kvinner i Afghanistan har det, sier hun.

Under en øvelse for noen uker siden fikk hun oppleve være markør som afghansk kvinne, og måtte gå med heldekkende burka hele dagen.

– Det er selvfølgelig en del av kulturen deres, og det er viktig at den består i en viss grad, men måten jeg ble behandlet på som afghansk kvinne fikk meg til å føle meg verdiløs og litt som et fanget dyr. dette var bare et forsiktig skuespill, jeg klarer ikke engang å forestille meg hvordan de har det i Afghanistan i virkeligheten, avslutter Marie.

Les Maries blogg på Supermarie.net.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.