*Nettavisen* Nyheter.

Fôres med middagsmat og godteri

Det er lange ventelister på Englands første slankeklinikk for dyr - I Norge er hver tredje katt overvektig.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Liverpool er en liten by med en kjent fotballklubb og et stort universitet. The Small Animal Referral Clinic huses i en av bygningene på universitetsområdet. Her reddes dyr fra overvekt som kan føre til sykdommer og en tidligere død. Her er omsorgen for dyr i fokus.

- Etter den offisielle åpningen i 2005 har vi hatt flere hundre dyr til utredning og behandling. Bare i løpet av det første året kom det mer enn hundre. Nå har vi venteliste, forteller klinikksjef Alex. – Arbeidet er tidkrevende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hjelper eieren
Dette regnes som en spesialistbehandling og klinikken tar imot pasienter etter rekvisisjon fra veterinærer som har behandlet dyr og sett at de – og eierne – har behov for hjelp på dette området. Det finnes ingen sengeplasser her.

Hunden eller katten mottas av veterinærsykepleier som veier, måler og tar andre viktige data, blant annet fôr- og mosjonsvaner. Dyret blir fotografert mot en blåplate med hvite ruter. Dr. German forklarer hvorfor:

- Bakgrunnen gjør det enkelt for oss å sammenligne dyrets størrelse og omfang fra konsultasjon til konsultasjon. Deretter trer jeg eller en annen veterinær inn og foretar en full medisinsk undersøkelse – hjerte, ledd, pust. Mennesker sier ofte at de er fete på grunn av lavt stoffskifte – som en unnskyldning for ikke å gjøre noe med vekten. Dyrene kan ikke selv skylde på dette, men for dem kan det faktisk være slik. Derfor er blod-, urin- og stoffskifteprøver er veldig viktige.

Stor kartlegging
Kartleggingen stopper ikke her. En rask tur gjennom smale korridorer og ned trange trapper – og der står vi ved en stolthet på klinikken; DEXA-skanneren. Egentlig utviklet for mennesker, men meget anvendbar for dyr. Skanneren brukes til å bestemme mengden av kroppsfettet og hvor det sitter på dyrekroppen.

Dyrene blir bedøvet og lagt utover bordet slik at kroppen ligger mest mulig slik et menneske gjør.

Les mer fra Dittdyr. no:

21 utrydningstruede dyrearter

Svømmer 1500 km for å føde

Kjøp liten hund til barna

Riktig mat, mer mosjon
Den viktigste behandlingen skjer i dyrenes egne hjem.

- Kjæledyrene som henvises hit har både spist for mye og feil, og eierne må endre dette. Vi kan ikke si at dyrene må spise mindre fordi da vil de ikke få i seg nok næringsstoffer. Løsningen er spesialfôr som inneholder det de trenger av næringsstoffer og metter dem, sier Alex German.

Det finnes spesifikt diett fôr som er laget for vekttap. Dette er en høyproteindiett. Fôret bør veies.

- Mosjon må avveies individuelt. Kanskje er dyret allerede blitt så tungt at det har problemer med å bevege seg. Da anbefales gjerne svømming i en periode, sier veterinæren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terry Kane

Det er viktig å overbevise dyreeiere om at diett og trimplan er godt for dyret og at det virker.

- Ofte ser vi jo dyreeierne ikke er de slankeste og mest veltrente selv, bemerker Alex.

Clarence fettklump
Veterinæren kan ikke beskyldes for å være overvektig selv, men har førstehåndskjennskap til dette.

- Litt flaut kan det vel synes, ler klinikksjefen, men min hannkatt, Clarence, har vært en skikkelig fettklump. Han var den første pasienten på klinikken!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terry Kane

Veterinæren hadde ikke fetet opp katten selv, slik var katten da han overtok den. Han er meget stolt over resultatet av behandlingen, fordi katter er vanskeligere å behandle enn hunder. Men behovet er stort, for det viser seg at diabetes er blitt problem nr. én for katter i Storbritannia. Det er blitt en livsstilssykdom som fører til at kattene får gikt, blir lamme og får hudproblemer.

– Dyrene kommer tilbake til kontroll omtrent hver 6. måned, forteller klinikksjefen, og ettersom vi arbeider etter henvisning på over et stort område – fra Wales, her i Midland, Nord-England og til Skottland, har mange lang reisevei.

Må klare seg selv
Smådyrklinikken har ikke statsstøtte, men mottar donasjoner og frivillige gaver. Fôrprodusenten Royal Canin er en raus donator, og denne delene av virksomheten har derfor navnet Royal Canine Weight Management Clinic. Innsamlede 80 mill pund har muliggjort bygging av et flunkende nytt bygg for University of Liverpool Small Animal Teaching Hospital på 2.438 m2 med det nyeste og mest avanserte utstyret i hele Europa.

Også i Norge
Veterinær Sigbjørn Storli driver katteklinikken 10 liv på Lørenskog utenfor Oslo, den eneste i Norge. Hit kommer det svært ofte overvektige katter.

- Minst hver tredje norske katt er overvektig. Dyreeiere går lett i fella og tenker feilaktig at det ikke er så farlig om katten er litt lubben, sier Sigbjørn Storli, veterinær ved katteklinikken 10 liv på Lørenskog utenfor Oslo, til Nettavisen.

Overvekten øker risiko for en rekke sykdommer, som diabetes, leddproblemer, svulster og leverskader.

- Overvektige katter lever 20 prosent kortere enn de ellers ville ha gjort, avslutter Sigbjørn Storli.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.