RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foreslår enhetlig pantesystem(Ny)

Sist oppdatert:
Den tyske delstaten Bayernes forslag til kompromiss i pantelovgivning i Tyskland er basert på at det nå innføres et enhetlig pantesystem
Ifølge forslaget som nå er tilgjengelig på det tyske overhusets hjemmesider så skal den tyske panteordningen være basert på en enhetlig system. Dette er hva norske Tomra har ønsket seg hele tiden, og vil bety at de tyske dagligvartekjedene vil måtte ta mot hverandre engangsemballasje.

- Dette er den best mulige løsningen for oss, sier Tomra-sjef Erik Thorsen til iMarkedet mandag morgen.

Thorsen har ikke lest selve forslaget, men svarer på bakgrunn av det de har fått vite i forbindelse med Bayerns utarbeidelse av forslaget. Han mener dette også vil løse de problemene Tyskaldn har i forhold til EU på panteordningen.

Forslag fra Bayern innebærer at panteordningen skal gjeld alle typer øl og mineralvann som omsettes på engangsemballasje i størrelser mellom 0,1 og 3 liter. Begrensningen oppad er begrunnet med at pante automater ikke kan håndtere større emballasje.

Videre er det klart at forslaget holder utenfor pant på engangsemballasje for vin , saft og melk. Dette begrunnes med at de varene som skal omfattes av panteordningen må ha et stort nok salgsvolumet slik at en panteordning kan være økonomisk forsvarlig.

Bayern foreslår videre at det gjøre et unntak for den allmenne panteplikten for butikker med areal under 200 kvadratmeter. Disse mindre butikkene vil med andre ord slippe plikten til å ta imot andres pantebelagte emballasje.

Delstaten legger ikke opp til en statlig clearing for panteordning, men på legger derimot kjedene til å danne det nasjonale pantesystemet selv.

- Dette er slik det er i alel andre land med panteordning, hvor bransjen selv må stå for systemet, sier Thorsen til iMarkedet.

Bayerns forslag skal sannsynligvis behandles i det tyske overhuset førstkommende fredag. Saken ble satt opp på sakskartet fredag.

Fredag er dagen

Det er imidlertid ikke gitt at det ferdig behandlet på fredag. Etter det iMarkedet har fått opplyst fra analytikere så vil Bundesrat ved åpning av møtet stemme over hvilke saker på sakskartet som skal behandles.

Passerer pantesaken det nåløyet vil saken behandles samme dag, men det er godt mulig at den ved en slik behandling sendes ned til en komité som skal utarbeide et endelig lovforslag som deretter kommer til endelig behandling i Bundesrat. Det er også mulig at forslag blir behandlet ferdig av Bundesrat på fredag, men de analytikerne iMarkedet har snakket med mener det er sannsynlig at forslaget går veien om en komitébehandling.

-Det er jo positivt i seg selv at et forslag nå fremmes av en av de konservative delstatene. Skulle det nå komme opp til votering så burde det i alle fall teoretisk øke sannsynligheten for at det kan bli en oppslutning, sa konsernsjef Erik Thorsen i Tomra til TDN Finans fredag.

Thorsen sa videre fredag at mulighet for at det gis rom for videre bearbeiding av forslaget.

-Men det foreligger ikke noen indikasjoner i noen retning på hva utfallet av det kan bli, sa han til TDN Finans.

Stort press for løsning

Det skal være et tungt press for å få på plass en løsning i Bundesrat fredag. Bakgrunnen er miljøvernminister Jürgen Trittins trumfkort som er en utvidelse av panteordningen til å omfatte også engangsemballasje for vin, saft, melk og juice.

Det har vært signalisert at Trittin kan komme til å legge frem returtall for disse emballasjegruppene nå juli, og at de vil vise en for lav returandel. Dersom Trittin skulle legge frem tallene så vil det under dagens lovverk bety at det automatisk innføres pant også på disse varetypene.

Den såkalte vinlobbyen jobber iherdig med å unngå at Trittin legger frem tallene. De skal stå ledetog med de konservative med Bayern i spissen. Trittins ris bak speilet er bakgrunn for at Bayern nå har presset på for en behandling av deres nye pantelovsforslag på fredagens Bundesratsmøte.

Ifølge Frankfurter Rundfunks nettutgave kan det nye forslaget fra Bayern være første gang det blir en bred enighet om en ny panteloven. De skriver videre at dersom det ikke blir enighet om en ny lov fredag så går det ubønnhørlig mot pant på vin og saft også.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere