RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foreslår Middelhavs-patruljer

Foto: Antonio Parrinello (Reuters)
Sist oppdatert:
Vil hindre nye Lampedusa-katastrofer.

LUXEMBOURG (NTB): En omfattende operasjon i Middelhavet i EU-regi. Det er innenrikskommissær Cecilia Malmströms forslag for å hindre nye Lampedusa-katastrofer.

- Jeg vil foreslå for medlemslandene en stor Frontex-operasjon i Middelhavet fra Kypros til Spania. En stor redningsoperasjon, sier Malmström om EUs grensekontrollbyrå.

- Jeg vil be om politisk støtte og de nødvendige ressursene til dette for å redde flere liv, fremholdt hun overfor pressen da hun ankom EUs innenriksministermøte i Luxembourg tirsdag.

Tragedien utenfor Lampedusa var et viktig tema i Luxembourg. Over 230 mennesker mistet livet da en båt med flyktninger tok fyr og forliste utenfor den italienske øya forrige uke. Tallet på døde er ventet å stige.

Om Frontex skal i aksjon og drive redningsarbeid, trengs det imidlertid flere penger fra EUs 28 medlemsland.

Kapteinen på båten som forliste risikerer å bli tiltalt for uaktsomt drap. Så langt er 231 flyktninger funnet omkommet, og dødstallene er ventet å stige.

EU-kommisær Cecilia Malmström la onsdag ut denne Twitter-meldingen:

Italienske tjenestemenn sier at den 35 år gamle tunisiske kapteinen er pågrepet og blir etterforsket for flere tilfeller av uaktsomt drap og for å ha forårsaket forliset, skriver nyhetsbyrået DPA.

Da båten fikk motorstans, satte kapteinen fyr på et teppe for å påkalle oppmerksomhet fra andre båter. Men ilden spredte seg fort på grunn av dieselsøl, og i panikken som oppsto, kantret båten og sank. Kun 154 flyktninger overlevde ulykken, i tillegg til kapteinen selv.

Den 20 meter lange båten hadde lagt ut fra Libya med opp mot 500 mennesker om bord. De aller fleste var illegale flyktninger fra Eritrea og Somalia. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere