Oslo Høyre har vedtatt at de vil øke frikortgrensen for hva man kan tjene uten å betale skatt til 100.000 kroner. Det etter forslag fra Oslo Unge Høyre.

I dag er skattegrensen på 60.000 kroner.

- Ungdoms første møte med arbeidslivet bør ikke skattes i hjel, konstaterer bystyrerepresentant og leder i Oslo Unge Høyre, Hassan Nawaz, overfor Nettavisen.

Nå skal saken avgjøres av Høyres landsmøte 13.-16. mai, og Oslo Høyre jobber for å få flertall for forslaget.

Les også: Audun Lysbakken lover skattesjokk: – Festen til de rike er snart slutt

- Stort gjennomslag

Nawaz mener økningen vil ha stor betydning, særlig for unge.

- Dette er et stort og viktig gjennomslag. Å øke frikortgrensen fra dagens maksbeløp på 60.000 til 100.000 vil bety mye for ungdommens økonomi og muligheter. Ungdommer som jobber ved siden av skolen eller studiene fortjener å beholde mest mulig av pengene sine selv, sier han.

Han mener endringen er viktig av flere grunner.

- Å belønne arbeidserfaring kommer både ungdommen og samfunnet til nytte. Dersom vi gjør det mer attraktivt å ta en deltidsjobb på videregående eller ved siden av studiene, får unge verdifull arbeidserfaring samtidig som de er med å skape verdier i samfunnet, sier Nawaz.

Les også: Støre plasserte alt i banken: Har gått glipp av titall millioner

- Boost som trengs

Høyre-politikeren viser til at pandemien har gjort at mange unge har mistet deltidsjobbene sine, og at mindre skatt vil være en gulrot når samfunnet åpnes igjen.

- Når samfunnet forhåpentligvis vender tilbake mot en mer normal hverdag, er det mange som vil sette pris på å kunne jobbe mer uten å måtte skatte for å ta igjen for det tapte, sier han, og påpeker:

- Det skal alltid lønne seg å jobbe, og enda viktigere blir det etter pandemien. Dette er en boost for dagens ungdom som trengs.

- Mange er positive

Fra 1. januar 2021 ble frikortgrensen økt fra 55.000 til 60.000 kroner.

- Med Høyre i regjering skal det alltid lønne seg å jobbe, og derfor har vi blant annet økt frikortgrensen til 60 000. Det gir et godt insentiv for unge til å jobbe, fordi man får beholde litt mer av det man tjener og kan spare mer til egen bolig og fremtid, sier Aleksander Stokkebø, som sitter i finansfraksjonen for Høyre på Stortinget.

Han tror det vil bli en god debatt om å øke frikortgrensen ytterligere på landsmøtet.

- Jeg tror mange vil være positive. I tillegg håper jeg Oslo Høyre og Unge Høyre vil være med på å heve inntektsgrensen for hvor mye en kan tjene uten å miste stipend fra Lånekassen. At unge er i jobb ved siden av studiet gir nyttig erfaring og en viktige første fot innenfor arbeidslivet, sier Stokkebø til Nettavisen.

Ap lover skattekutt

Skatt var også tema på SVs landsmøte forrige helg, da SV-leder Audun Lysbakken lovde høyere skatt til landets rikeste.

- Festen til de rike er snart slutt. Om SV får makt, da går skattenivået på store formuer, skyhøy arv og millionlønninger i været, sa Lysbakken i sin landsmøtetale.

Ifølge ham har statsminister Erna Solberg (H) «rigget» skattesystemet for de rike. Men han vil ikke sette noe tak for hvor mye det samlede skatte- og avgiftsnivået skal øke.

Høyres nestleder Tina Bru slo tilbake, og beskyldte Lysbakken for å tegne et forvrengt bilde av virkeligheten i Norge.

- Lysbakken kaster rundt seg med floskler og tegner et bilde av det Høyre han skulle ønske var hans motstander, og ikke av Erna Solbergs Høyre. Vi ønsker alle et samfunn med små forskjeller mellom folk, sa Bru, og avfeide påstanden om at det er en fest for de rikeste.

Nettavisens aprilmåling: Knalltall for Støre fem måneder før stortingsvalget: - Det er en trend

Arbeiderpartiet går til valg på reduksjoner i skattenivået for alle som tjener under 750.000 kroner de neste fire årene, og mer skatt for de som tjener mer. Ap-leder Jonas Gahr Støre har også lovet at hvis en avgift går opp, må en annen skatt eller avgift ned.