*Nettavisen* Nyheter.

Foreslår to ukers egenmelding

Foto: Scanpix (SCANPIX)

Legeforeningen foreslår at pasienter med svineinfluensa kan være hjemme inntil 14 dager med egenmelding.

29.07.09 14:34

(SIDE2): Blir forslaget tatt til følge, vil det frigjøre kapasitet på legekontorene, mener Legeforeningens president Torunn Janbu.

I en henvendelse til Helsedirektoratet, anmoder foreningen også om å få lov å bruke kveldstakst ved utvidet åpningstid samt å engasjere pensjonerte leger for å ta unna den forventede pasienttilgangen av influensasmittede nordmenn, skriver Dagens Medisin.

Attester og førerkort
Torunn Janbu er også opptatt av at fastlegene vil måtte prioritere annerledes de kommende ukene, og signaliserer blant annet at arbeid med attester kan bli utsatt fordi legene må ta seg av mer alvorlig tilfeller.

- Kapasiteten for behandling og rådgiving ved fastlegekontorene vil bli utfordret under en pandemi. Antall henvendelser til fastlegekontorene vil øke markant, sier Janbu til Dagens Medisin.

- Under en pandemi med omfattende smittespredning med tilhørende høyt antall sykdomstilfeller, vil det bli nødvendig å nedprioritere helsetjenester til befolkningen som kan vente, for eksempel fornyelse av førerkort hos personer over 70 år, fortsetter hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pensjonerte leger
Torunn Janbu trekker også frem muligheten for å bruke eldre leger, som hun mener vil kunne være en viktig ressurs.

- Leger som er pensjonister, i alderen 67-75 år, er autoriserte leger og vil ofte ha en omfattende klinisk erfaring som kan bidra til å styrke allmennlegetjenesten. Vi foreslår derfor at det gjøres en midlertidig endring i refusjonsforskriften som gir fastlegene muligheter til å ta inn ekstra lege/vikar som arbeider på listen deres under en pågående influensaepidemi.

Janbu opplyser at de har snakket med Eldre legers forening, og at de er positive til å stille opp.

Helsedirektoratet hadde onsdag ikke anledning til å kommentere Legeforeningens forslag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.