Gå til sidens hovedinnhold

Foreslår totalforbud mot røyking

Leder ved HUNT forskningssenter i Trondheim, Steinar Krokstad, vil ha et totalforbud mot røyking her i landet.

(SIDE2): Lederen for det som blir kalt verdens største helseundersøkelse, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), kaster en brannfakkel inn i den norske røykedebatten når han foreslår gradvis innføring av et totalforbud mot røyking.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Vi kan lage en ny lov som forbyr røyk og starte i det små. Det kan skje ved at vi i 2010 lovforbyr røyking for de under 16 år, i 2011 gjelder det de under 17 og i 2012 de under 18. Slik fortsetter vi helt til alle er omfattet av loven. Dette ville ha ført til at man hadde utradert røyken uten at man hakket på dem som allerede røyker og prøver å slutte, forklarer han til Adresseavisen.

- Deprimerende
- Det var få som trodde at røykeloven skulle bli en suksess. Men sinnet la seg etter hvert og de aller fleste ble veldig fornøyde. Slik vil det også være med et totalforbud mot røyk, tror Krokstad.

- Noe av det mest deprimerende rent helsefaglig er at vi tillater at nye generasjoner begynner å røyke og snuse. Vi vet dessuten at mange vil slutte. Vi burde ha operert med ventelister i helsetjenesten med ungdom som venter på tiltak for å slutte å røyke, mener Krokstad. (©NTB)

Kommentarer til denne saken