*Nettavisen* Nyheter.

Foreslått Breivik-sakkyndig har takket nei

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Oslo (NTB): En avgjørelse om hvorvidt Oslo tingrett vil oppnevne nye sakkyndige i terrorsaken mot Anders Behring Breivik kommer fredag. Én av de foreslåtte sakkyndige har allerede takket nei.

12.01.12 17:55

Tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen - som også vil være en av dommerne under hovedforhandlingene - vil lese opp avgjørelsen om sakkyndige i retten klokka 13.00 fredag, opplyser Oslo tingrett.

Påtalemyndigheten og bistandsadvokatene er blitt enige om hvilke tre sakkyndige de mener bør vurdere Anders Behring Breiviks mentale helse på nytt. De tre psykiaterne som ifølge Aftenposten er foreslått, er Agnar Aspaas, spesialist i psykiatri fra Tønsberg, Terje Tørrisen, spesialist i psykiatri fra Hamar og Jon Geir Høyersten, spesialist i psykiatri og dr.philos. fra Bergen.

- Jeg vet at jeg er blitt foreslått. Det er noe det er vanskelig å si ja til, og enda vanskeligere å si nei til. Dette er noe jeg nå må vurdere, sier Aspaas til avisa.

Tørrisen, som blant annet har jobbet med overgrepssaken i Alvdal, ønsker heller ikke å uttale seg.

Høyersten har allerede takket nei, skriver Bergensavisen. Begrunnelsen er primært kapasitet, opplyser rådgiver Britt Blåsternes ved kompetansesenteret for sikkerhets- og rettspsykiatri ved Sandviken sykehus, der Høyersten har en forskerstilling.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier til Aftenposten at hans klient ikke har endret syn på en eventuell ny undersøkelse av rettspsykiatrisk sakkyndige.

- Siktede har sagt han ikke ønsker å bli undersøkt på nytt, og vi har derfor sagt til retten at vi ikke ønsker en ny vurdering. Derfor vil vi ikke ha noen mening om disse navnene, sier Lippestad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.