Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foreslo svømming for muslimske kvinner

Foto: (OA/Asbjørn Risbakken)
Sist oppdatert:
- Jeg har i ettertid innsett at det ble galt å tilrettelegge for muslimske kvinner Christin Guldahl Madsen (V).

Noen omfavnet forslaget om egen svømmetid for damer. For andre har det satt sinnet i kok. Ved å sløyfe ordet «muslimske» ble i alle fall den politiske røsten enstemmig, skriver Oppland Arbeiderblad.

Det var Christin Guldahl Madsen (V) som kom med forslaget i formannskapet i Gjøvik, etter inspirasjon fra Internasjonalt råd.

Bakgrunnen var at muslimske kvinner ønsket seg egen badetid, ettersom deres religion ikke tillater bading sammen med menn.

Stemningen var positiv. Alle stemte for, bortsett fra Svein Håvar Korshavn (H) og Jørand Ødegaard (Frp).

Kvinnekomplekser

I På hjertet-spalten i Oppland Arbeiderblad har meningene vært mer delte.

«Kjell» mente at muslimske damer får la være å bade «dersom de ikke liker å bade sammen med menn». «RunePune» skrev at også gutta ville ha sin egen dag, og foreslo egne tider for svaksynte, tunghørte, keivhendte og hundeeiere. «Vannglad» var enig med «Kjell», «Therese» syntes «RunePunes» kommentar var umoden, mens «Mb» minnet om at det kanskje ikke bare er de muslimske kvinnene som ønsker seg egen damebadetid.

Her er vi ved sakens kjerne. Forslaget ble endret til å dreie seg om alle damer, også dem som av kvinnekompleks-årsaker helst ikke vil ha mannlige tilskuere til plaskene sine, og ble vedtatt av et enstemming kommunestyre.

- Da det ble lagt fram for formannskapet, var det en tydelig begrunnelse om å tilrettelegge for religion. Det er en type forslag jeg tror man skal være forsiktig med å gå inn for. Jeg er skeptisk til om det offentlige skal tilrettelegge for en gruppe med minoritetsbakgrunn, sier Svein Håvar Korshavn.

Ble diskriminering

Christin Guldahl Madsen innser at det første forslaget, tilrettelegging for muslimske kvinner, var for kontroversielt.

- Jeg har i ettertid innsett at det ble galt å tilrettelegge for muslimske kvinner, for da ble det diskriminering den andre vegen, sier Madsen.

- Da forslaget ble endret til å handle om damer, ble det et godt forslag fra Venstre, sier Korshavn, og minner om at denne saken ikke er en del av innvandringsdebatten.

OAs lesere er fortsatt ikke overbevist. Hele 839 svarte i helgen på spørsmålet på oa.no om hvorvidt de syntes det er riktig å ha egen halltid for kvinnelige svømmere. 71,5 prosent svarte nei, mens 23,7 prosent syntes det var en god idé.

GOA er avventende

Det er ikke bevilget penger med vedtaket, så gjennomføringen gjenstår. Hvor ofte kvinnesvømming skal stå på timeplanen, og hvor, er også uvisst.

- Ett alternativ er om Gjøvik svømmeklubb kaster seg på, et annet at noen private går sammen, et tredje GOA, sier forslagsfremmer Madsen.

Bjørn Blichfeldt i GOA har ikke tenkt på ideen umiddelbart, men omtaler seg som positiv, men avventende.

- Dette vil gå ut over det ordinære publikumstilbudet, men vi forholder oss til vedtakene, sier Blichfeldt.

Bedre svømmekunnskaper

Selv om forslagsteksten ble endret fra å ta hensyn til muslimske kvinner til alle kvinner, er intensjonen den samme.

Forslagsstiller Christin Guldahl Madsen (V) sitter i Internasjonalt råd. Selv om forslagsteksten ble endret fra å lage en skreddersydd ordning for muslimske kvinner, til å være et tiltak for alle kvinner, er bakgrunnen den samme.

- Mange av dem som drukner i Norge i dag, er innvandrerbarn. Nå får de mulighet til å bade sammen med mor, sier Madsen.

Da saken var oppe i formannskapet, ble den av motstanderne sammenliknet med å skulle lage for eksempel basketballag for bare innvandrerkvinner.

- Dette kan ikke sammenliknes. Svømming er ikke bare for rnøyelsens skyld. Hvis dette kan bidra til å lære innvandrerbarn å svømme, er det en viktig sak, sier Madsen.

I Oslo har flere svømmehaller laget egne svømmetider for damer.

- Også mange norske kvinner ønsker dette. Noen føler seg tjukke og bleike, og har ikke lyst til å bade sammen med menn, sier Madsen.

Manijeh Aghdam, tidligere leder for internasjonalt råd, har stor tro på ideen. Hun bader selv i offentlige bad sammen med menn, men vet om mange kvinner som ikke vil bade med menn til stede.

- Jeg vet at mange muslimske kvinner har ønsket seg en egen svømmetime, så dette er bra, sier Aghdam.

Les også: Svømming for kvinner vedtatt

Les flere nyheter fra Oppland Arbeiderblad.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!