*Nettavisen* Nyheter.

Forfatterne hørt i bokavtalen

Forfatterne får beholde sine faste royaltysatser med forlagene slik de ønsket. Det er et av resultatene av den nye bokavtalen. Les mer her.

26.04.05 13:38

Tirsdag presenterte Moderniseringdepartementet og Kulturdepartementet avtaleteksten til den nye bokbransjeavtalen som trer i kraft fra 1. mai i år.

Opprør
Det har lenge vært opprør i både forlags, bokhandler- og forfatterkretser etter at Konkurransetilsynets høringsforslag ble sendt tidligere i år.

Forslaget gikk betydelig lenger i blant annet fastsettelse av fastprisperioden enn det partene mente de hadde fått gjenhør for hos moderniseringsminister Morten Meyer.

I tillegg foreslo utkastet at forfatternes royaltysatser fra 1. mai skulle være veiledende og ikke faste, noe som fikk Forfatterforeningen til å sette seg på bakbeina.

Fikk noe gjennomslag
Tirsdag ble det nye avtaleforslaget lagt frem. I dette forslaget går det frem at forfatternes protester er blitt hørt. Flere av punktene til Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen er også med i den nye avtalen.

Den nye avtalen er som følger

- Forfatternes faste royaltysatser beholdes

- Alle salgskanaler får rett til å gi rabatt på bøker, inntil 12,5 prosent.

- Fastprisen gjelder fra utgivelsesåret og til 30. april året etter. Det betyr at en bok som gis ut i januar har en lengre fastprisperiode enn for eksempel bøker fra bokhøsten. Dette er en lengre periode enn det Konkurransetilsynet foreslo. Gjelder også billigbøker.

- Det foreslås en innkjøpsordning for sakprosa, og ikke bare for skjønnlitteratur slik man har i dag.

- Skolebokmonopolet på grunnskolebøker opphører fra fra 30. juni 2006.

Skolebokmonopolet på lærebøker til den videregående skole og til høyere utdanning opphører fra 31. desember 2005.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.