Det har så langt i år blitt anmeldt 51 overfallsvoldtekter og forsøk i Oslo.

Dette er en økning på over 50 prosent fra i fjor, da det var 24 slike voldtekter i hovedstaden. I 2009 ble det anmeldt 21 overfallsvoldtekter.

- Kan bli negativt
Mandag kunne du lese i Nettavisen at Slottsparken er et av verstingstedene for overfallsvoldtektene. Hele fem voldtekter skal ha skjedd i kongens hage i år, noe som bekymrer reiselivsbransjen.

- Det er jo forferdelig, både at det skjer i Slottsparken og andre steder. Vi ønsker jo å ha en by der både de som bor de og de som besøker Norge kan ferdes så trygt som mulig, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

Tuftin frykter konsekvensen dersom voldtektsbølgen blir kjent blant utenlandske turister.

- Hvis dette brer om seg, og dette også blir kjent utenfor landets grenser, så blir det negativt, sier han.

- Ikke fanget opp av turistene
Men så langt har ikke voldtektsbølgen påvirket turiststrømmen.

- Vi har ingen rapporter så langt om at det er fanget opp eller blitt noen sak i forhold til de reisende. Vi er jo nå også utenom den største turistsesongen, så det er ikke så mange som er her, sier Tuftin til Nettavisen.

Han mener det er viktig at man nå får stoppet voldtektsbølgen.

- Det er klart det er skremmende at sånne ting skjer i Oslo, og det er veldig viktig at man får satt i gang tiltak som kan forhindre det på alle mulige måter. Det er viktig å få tatt noen grep så man får stoppet dette, sier han.

Kongen ba om kraftigere lys
Tirsdag skrev Nettavisen at kong Harald for fire uker siden ba Oslo kommune øke belysningen i Slottsparken som følge av alle voldtektene.

- For en måned siden tok slottsgartneren kontakt med Oslo kommune, som er ansvarlig for belysning av parken, fordi Slottet ønsket en kraftigere belysning av parkens hovedled, fortalte assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Slottet.

Gjeruldsen bekreftet at henvendelsen ble gjort på grunn av overfallsvoldtektene.

- Kommunen har fulgt opp dette og har forsterket belysningen, sa Gjeruldsen.

Etter at Slottet ytret ønske om en kraftigere belysning, har det vært to nye overfallsvoldtekter i Slottsparken.

Les også: Kongen ba om mer lys for fire uker siden

- Vi har byttet ut alle pærer
Bymiljøetaten i Oslo kommune opplyste at Infratek, som har kontrakt for drift av vei- og gatebelysningen i kommunen, startet på jobben med en gang henvendelsen fra Slottet kom.

Mandag kveld ble arbeidet med å bedre lysforholdene i parken fullført.

- Det vi har gjort er at vi har tatt ut alle lyspærene i alle lampene, og har byttet dem til nye. I tillegg har vi rensket kupler om de har vært møkkete, og er det noen som har vært grå og gitt lite lys, så har vi byttet kupler også, sa seksjonssjef Tom Kristoffersen i Bymiljøetaten.

De nye pærene har samme wattstyrke som de gamle.