*Nettavisen* Nyheter.

Forferdelig måned for Jens og Ap

Norwegian PM Stoltenberg welcomes guests during a working luncheon for EU leaders attending Nobel Peace Prize Award Ceremony in Oslo

Norwegian PM Stoltenberg welcomes guests during a working luncheon for EU leaders attending Nobel Peace Prize Award Ceremony in Oslo Foto: Reuters/Scanpix

Arbeiderpartiet faller kraftig mens Høyre suser videre oppover.

20.12.12 09:12

Oslo (NTB): Arbeiderpartiet faller 2,4 prosentpoeng i desembermålingen fra InFact. Høyre suser fortsatt oppover med en framgang på 1,2 prosentpoeng til 34,3 prosent.

Arbeiderpartiet får bare 29 prosents oppslutning. Høyre er dermed klart størst i målingen InFact har gjort for VG.

Sosialistisk Venstreparti sliter også. Til tross for en framgang på 0,4 prosentpoeng er ikke oppslutningen høyere enn 3,3 prosent og godt under sperregrensen for utjevningsmandater. Heller ikke Senterpartiet har noen grunn til å juble. Partiet faller 0,5 prosentpoeng til 4,5 prosent.

- Det sterke fokuset på negative saker rundt kjente Ap-politikere kan ha sendt partiets velgere opp på gjerdet og bidratt til Aps nedgang, sier valgforsker og professor ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot til VG.

De går frem
Fremskrittspartiet får 13,3 prosent, opp 0,6. Kristelig Folkeparti har støtte fra 5,7 prosent av de spurte, fram 0,4. Venstre får 5,4 prosent, fram 0,3. Rødt får 1,5 prosent.

De rødgrønne partiene ville ha fått 62 mandater på Stortinget dersom målingen var valgresultat. Høyre, Frp, KrF og Venstre ville ha fått 106 mandater, mens Rødt ville fått én plass på tinget. Det er kun Høyre og Venstre av stortingspartiene som får flere mandater enn de har i dag på denne målingen.

Feilmarginen på målingen er 2 prosentpoeng. Vel 2.000 personer er spurt i to separate undersøkelser 6. og 18. desember. (©NTB)

Mindre tro til det offentlige

En annen undersøkelse gjennomført av Respons for Dagsavisen gir velferdsstryk for de rødgrønne.

Folk flest har fått mindre tiltro til det offentlige under de rødgrønne. Det viser en fersk meningsmåling fra Respons, som er utført på oppdrag fra Unio, skriver Dagsavisen.

26 prosent av de spurte svarer at de i løpet av de siste årene har fått mindre tro på at det offentlige leverer de tjenestene de har behov for. Bare 9 prosent har økt tro på at det offentlige leverer. 60 prosent sier de synes at dette er uendret.

Frp og Høyres velgere har minst tro på at det offentlige leverer. Her svarer henholdsvis 45 og 35 prosent at de har fått mindre tro på dette de siste årene.

- Et varsku for Jens
Men både blant Ap- og Sp-velgere – og LO-medlemmene – er det flere som har fått mindre tiltro til offentlige tjenester enn de som har fått større tro på det offentlige:

Unio-leder Anders Folkestad mener målingen er en advarsel for de rødgrønne og statsministeren.

- Tilliten til at det offentlige gir folk gode tjenester synker i befolkningen. Dette er et varsku til Jens Stoltenberg om han skal bli gjenvalgt, sier han til Dagsavisen.

Unio er Norges nest største hovedorganisasjon etter LO og har 300.000 medlemmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.