*Nettavisen* Nyheter.

Forfulgt prest kastet ut av Norge

Foto: Thomas Paust (mediehuset Nettavisen)

4000 asylsøkere i Norge fikk ikke realitetsbehandlet sin søknad i 2009.

24.05.18 14:59

- Nå er jeg i politibilen. De skal sende meg ut av Norge. Jeg håper du kan hjelpe meg? sa den iranske presten Nader Mohajer til Nettavisen dagen før han ble sendt ut av landet.

35-åringen kom til Norge i fjor høst i håp om å få oppholdstillatelse. Men onsdag denne uken ble han altså sendt ut av landet.

Mohajer ble forfulgt i hjemlandet Iran etter at han konverterte til kristendommen – som i visse tilfeller kan bety dødsstraff.

Bakgrunn: «Til den skitne grisen»

Sendt tilbake til Hellas
I 1997 flyttet Mohajer til Hellas hvor han søkte om asyl. Etter endelig avslag på asyl i Hellas ble Mohajer til slutt bedt om å forlate landet. Dermed reiste han til Norge hvor han fikk avslag på asyl fra Utlendingsdirektoratet (UDI), som følge av Dublin-samarbeidet - et samarbeid mellom EU-land, Island og Norge.

Avslaget ble påklaget til Utlendingsnemnda (UNE), som også avslo.

- Norske myndigheter har behandlet saken etter Dublin-regelverket, og ikke realitetsbehandlet den (vurdert behovet for beskyttelse red.anm.). Men sett at det er en Dublin-sak, så har vi rutinemessig varslet Hellas om at denne personen er deres ansvar, og hvis de ikke gir tilbakemelding, så betyr det at de tar ansvaret for det ifølge Dublin-konvensjonen, sier kommunikasjonsrådgiver i Utlendingsdirektoratet (UDI), Kari Anne Kvarving, til Nettavisen.

- Hellas må ta ham tilbake
I korte trekk innebærer Dublin-samarbeidet at det første trygge landet asylsøkeren kommer til, som i dette tilfellet er Hellas, har ansvaret for å behandle søknaden om beskyttelse.

- Vi har anmodet Hellas til å ta ham tilbake. I og med at han har søkt asyl i Hellas, og Hellas er en del av Dublin-samarbeidet, så er det regelverket vi skal forholde oss til, sier Kvarving.

Dermed ligger ansvaret hos greske myndigheter. Det betyr at Norge ikke kan gjøre noe verken fra eller til dersom greske myndigheter ikke velger å innvilge ham asyl. I verste fall kan dette ende med at Mohajer blir sendt tilbake til Iran, hvor han har en dom hengende over seg.

Kriteriene rundt behovet for beskyttelse kan variere fra land til land. I teorien kan et land vurdere behovet for beskyttelse som nødvendig, mens et annet land kan vurdere det som unødvendig.

4000 under Dublin-samarbeidet
I 2009 kom det rundt 4000 personer, av totalt 17.200 asylsøkere, til Norge som falt inn under Dublin-samarbeidet. Det betyr at de aldri fikk realitetsbehandlet søknaden.

- Omtrent en fjerdedel av alle søknader som ble behandlet i fjor er personer som allerede har søkt om beskyttelse i et land som er medlem i Dublin-samarbeidet, sier Kvarving.

I tillegg var det 1100 personer, som allerede hadde fått avslag på asyl i Norge, som forsøkte å søke asyl i et annet Dublin-land.

Mohajer har allerede fått avslag på asyl i Hellas to ganger (Nettavisen har fått se dokumenter som underbygger dette). Dermed har den konverterte presten en ukjent fremtid i vente.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag