Gå til sidens hovedinnhold

Forhatt president vil møte opposisjonen

Ukrainas president Viktor Janukovitsj vil møte opposisjonspolitikeren Arsenij Jatsenjuk og to andre opposisjonsledere, ifølge Jatsenjuk.

Kiev/Oslo (NTB-Reuters): Jatsenjuk meldte om dette på Twitter. Møtet skal skje onsdag, og samtalene skal være om krisen som er oppstått etter de harde sammenstøtene mellom politi og demonstranter i hovedstaden Kiev onsdag, der tre demonstranter mistet livet.

- Møtet er bekreftet, tvitret Jatsenjuk.

Rykker inn med pansret kjøretøy
Ukrainsk politi har sendt pansrede personellkjøretøy mot demonstranter i Kiev etter først å ha revet barrikadene deres.

Bilder på ukrainsk TV onsdag ettermiddag viser hvordan et pansret personellkjøretøy som tilhører politiet kjører nedover Grusjevskij-gaten i sentrum av den ukrainske hovedstaden.

Personellkjøretøyet kjørte gjennom flere nedrevne barrikader, som politiet hadde fjernet tidligere på dagen. Bak personellkjøretøyet fulgte hundrevis av opprørspoliti.

SISTE: Fem demonstranter er drept og 300 såret i sammenstøt med politiet i Ukrainas hovedstad Kiev, ifølge demonstrantenes helsesenter.

Skjebnetime for Ukraina
Om situasjonen i Kiev eskalerer, kan det bli en betydelig voldsbruk, frykter Ukraina-kjenneren Tor Bukkvoll.

De omfattende demonstrasjonene mot president Viktor Janukovitsj har pågått siden november, men toppet seg onsdag morgen da tre demonstranter mistet livet i sammenstøt med opprørspolitiet i den ukrainske hovedstaden.

Myndighetene bekrefter at tre personer er døde, men vil ikke kommentere opplysningene fra meddemonstranter om at to av dem ble skutt av politiet. Den tredje skal ha mistet livet etter å ha falt ned fra et tak. Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko anklager myndighetene for å være ansvarlig for drapene.

- Det dreier seg om en bevisst provokasjon. I dag skyter regjeringen på sitt eget folk som svar på kravene fra menneskene. For det finnes det ingen unnskyldninger, sier Klitsjko.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Frykter sanksjoner
En annen av opposisjonslederne i Ukraina, Arsenij Jatsenjuk, opplyser onsdag formiddag at president Janukovitsj har sagt seg villig til å møte ham og to andre opposisjonsledere. Dette møtet skulle etter planen finne sted senere på dagen.

Forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror imidlertid president Viktor Janukovitsj foreløpig ser seg tjent med å føre en hard linje overfor demonstrantene, men påpeker at ytterligere maktbruk vil være kostbart.

- Dersom USA og EU svarer med sanksjoner, vil det ramme eliten som har plassert pengene sine i Vesten, sier han.

Foreløpig har bare USA truet med slike straffetiltak. Men onsdagens dødsfall øker sannsynligheten for skarpere reaksjoner også fra EU, påpeker Bukkvoll.

EU fordømmer voldsbruken, og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso advarte onsdag ukrainske myndigheter om «mulige følger».

Sjokkgranater og brannbomber
Det var intense sammenstøt i Kiev i formiddagstimene onsdag. Demonstranter kastet brannbomber og steiner mot politiet som svarte med gummikuler og sjokkgranater.

Senere på dagen viste ukrainsk TV bilder av pansrede personellkjøretøy som kjørte gjennom nedrevne barrikader på en av hovedgatene i Kiev og bevegde seg mot opposisjonsbevegelsens protestleir på Uavhengighetsplassen.

Bak kjøretøyene gikk hundrevis av politifolk mens luften ble svart av røyk fra bildekk som demonstrantene hadde tent på.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Farvel til Europa
Bukkvoll påpeker at dersom voldsbruken fortsetter, med mange skadde og kanskje flere drepte i Kiev, er det slutten på Europa-perspektivet for Janukovitsj.

- Da må han søke beskyttelse i Moskva, og det vil gi Russland mye større kontroll over Ukraina. Det tror jeg ikke Janukovitsj ønsker, sier Bukkvoll. Han forteller at det ikke er noe godt forhold mellom den politiske eliten i de to landene.

Han tror loven som i all hast ble innført tirsdag, som innskrenker mulighetene for å protestere offentlig, var myndighetenes forsøk på å knekke opposisjonen uten å måtte storme demonstrantenes leir på Uavhengighetsplassen.

Men så langt har opposisjonen nektet å gi etter.

Brende ber om dialog
Utenriksminister Børge Brende (H) ber myndighetene i Ukraina om å gå i dialog med opposisjonen og omgjøre lovene mot offentlige protester.

- Ukrainas ledere har et særlig ansvar for at landet ikke synker ned i en uforutsigbar voldsspiral, sier Brende i en kunngjøring.

Europarådets leder, Thorbjørn Jagland, mener utviklingen i Ukraina er farlig og at det nå er en reell fare for splittelse av landet i en prorussisk østlig del og en pro-vestlig del.

Han viser til at opposisjonelle har tatt til orde for å velge en egen «nasjonalforsamling» for de vestlige delen av landet.

Møter Mykola
Jagland skal etter planen møte Ukrainas statsminister Mykola Azarov i Davos, på sidelinjen av møtet i Verdens økonomiske forum.

Statsminister Mykola Azarov anklager demonstrantene for å la «terrorister slippe til», og mange demonstranter har blitt pågrepet.

Protestaksjonene i Ukraina begynte i november i fjor, da president Viktor Janukovitsj overraskende sa nei til en omfattende samarbeids- og frihandelsavtale med EU for heller å styrke båndene til Russland.

HTML EMBED

Her er noen av bildene som er lagt ut de siste timene fra Kiev:

HTML EMBED
Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken