RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forholdene i norsk industri stabiliseres

Sist oppdatert:
Det er hovedbudskapet i konjunkturbarometeret til Statistisk Sentralbyrå for andre kvartal. Det er imidlertid økt optimisme på kort sikt
- Nye resultater fra konjunkturbarometeret indikerer nok et vanskelig kvartal for norsk industri, men situasjonen ser ut til å være i ferd med å stabilisere seg, skriver SSB i innledningen til resultatene fra konjunkturbarometeret for andre kvartal.

Det totale bildet er ifølge SSB nær uendret i forhold til første kvartal, og industrilederne i undersøkelsen indikerer fall i produksjonsvolum, kapasitetsutnyttelse og sysselsetting. Kapasitetsutnyttelsen ligger på historisk lave 77 prosent i andre kvartal, uendret fra foregående kvartal.

Om lag halvparten av industrilederne oppgir manglende etterspørsel som en begrensende faktor for produksjonen, mens en fjerdedel peker på konkurransesituasjonen. Det faktum at bare 1 prosent peker på mangel på arbeidskraft synes å bekrefte den negative utviklingen i sysselsettingsindikatoren.

Mer optimisme

For første gang på fem kvartaler ser optimistene ut til å være i flertall når det gjelder generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt (et kvartal frem i tid). Flere indikatorer knyttet til forventet utvikling i kommende kvartal går fra negativ til nøytral og bidrar i så måte til å underbygge dette, men sterk konkurranse og svak etterspørsel ventes fortsatt å utgjøre et betydelig problem, skriver SSB.

Det skal på mellomlang sikt (12 måneder frem i tid) kun være små endringer fra foregående undersøkelse.

Indikatoren for generell bedømmelse av utsiktene på kort sikt steg for tredje kvartal på rad. Denne utviklingen underbygges av forventning om tiltagende vekst i kapasitetsutnytting og produksjonsvolum. For første gang på fem kvartaler svarer et flertall av industrilederne at de venter økning i eksportprisene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere