RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid, sier utenriksminister Børge Brende (H).
- Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid, sier utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres

Sist oppdatert:
Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres. Landene gjenopptar forhandlingene om frihandelsavtale.

Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010.

- Situasjonen siden 2010 har vært krevende. Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid på mange nivåer for å gjenopprette tilliten mellom våre to land, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Fredsprisen kostet

Etter fredsprisutdelingen i 2010 til Liu Xiaobo har forholdet mellom de to landene vært kjølig.

- Helt siden regjeringen tok over høsten 2013, har en normalisering av vårt forhold til Kina stått sentralt. Vår fellesuttalelse med Kina i dag er en håndfast bekreftelse på at vi fullt ut normaliserer vårt forhold samt at vi er blitt enige om viktige skritt fremover i vårt bilaterale forhold. Vi har gjennom våre samtaler lagt grunnlaget for et bredt samarbeid til beste for begge land, sier utenriksminister Brende.

I samtalene med kinesiske myndigheter i Beijing senest mandag har Brende foruten frihandelsavtalen også tatt opp temaer som en full normalisering av norsk eksport til Kina og faglig samarbeide om blant annet klima og Arktis.

Politiske besøk

- Et samarbeid med Kina er også viktig i multilaterale sammenhenger. Kina er en uunnværlig partner når man skal finne felles løsninger på internasjonale utfordringer som klimaendringene og fattigdomsbekjempelse, sier Brende.

Utenriksministeren opplyser også at det i 2017 legges opp til ytterligere politiske besøk til Kina til våren, inkludert bredt sammensatte næringslivsdelegasjoner.

Norsk næringsliv har hatt problemer i flere år med å skaffe visum til sine ansatte, og en periode etter fredsprisutdelingen var det også problemer med salg av norsk fisk til Kina.

Statsminister Erna Solberg på Stortinget i forbindelse med at forholdet mellom Kina og Norge normaliseres.

Frihandelsavtale kommer

Statsminister Erna Solberg informerte mandag Stortinget om  gjennombruddet. Dette arbeidet har vært høyt prioritert, opplyste hun.

- Jeg er glad for at vi i dag er tilbake i et normalt diplomatisk og politisk forhold til Kina. Dette åpner også store muligheter for norsk næringsliv, som har opplevd ikke å det ha drakraft fra politisk samarbeid, har vært en barriere. Det er nå enighet om umiddelbart å gjenopprette forhandlingene om en bilateral frihandelsavtale mellom våre to land, sa Solberg.

Norge må imidlertid fortsatt våge å være kritiske i sin dialog med Kina, mener KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Jeg vil berømme regjeringen for det arbeidet som er gjort. På vegne av Kristelig Folkeparti vil jeg si at jeg er veldig glad for den nyheten som statsministeren nå kommer med, sa Hareide i Stortinget etter at statsminister Erna Solberg orienterte Stortinget om nyheten.

- Dette er viktig for Norge. Men jeg har likevel lyst til å minne om at det er viktig i den dialogen som nå blir mellom Norge og Kina at Norge tør å være kritisk på det vi mener det er grunn til å være kritisk til. Vi skal heller ikke stikke under en stol at vi vet at en del forhold rundt menneskerettigheter er krevende i Kina, sa Hareide.

Torbjørn Færøvik.

- Trodde Norge skulle knele

Kina-kjenner Torbjørn Færøvik omtaler normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina som gledelig, men legger til at det hadde vært interessant å vite hva som står i dokumentet som partene har brukt seks år på å formulere.

- Jeg skulle gjerne vært flua på veggen og hatt kjennskap til hva enigheten består i, sier Færøvik til NTB.

- Kina har hele tiden krevd en beklagelse fra norske myndighetene for fredsprisen. En slik beklagelse har ikke Norge kunnet gi, sier han.

Ifølge forfatteren har forhandlingene om avtalen foregått bak kulissene i flere år på grunn av Kinas bestemte krav.

- Mye av problemet har vært at Kina har rotet seg inn i et hjørne. De er veldig opptatt av å beholde ansikt. Så her er spørsmålet hvilke innrømmelser Norge har kommet med.

Han sier at han ikke har inntrykk av at Norge har kommet med noen innrømmelser i det hele tatt.

- De trodde Norge skulle vakle i stormen og knele for Kina, men det skjedde ikke. (©NTB/Nettavisen)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere