Torsdag ble dommen avsagt i den kongolesiske militære høyesterettsdomstol i hovedstaden Kinshasa.

- Den militære høyesteretten aksepterer forsvarernes ønske, annullerer avgjørelsen og sender saken tilbake til militærdomstolen i Province Orientale, siterer Aftenposten retten i Kinshasa.

Dommerfeil
Tjostolv Moland og Joshua French anket dødsdommen de fikk i Kisangani til høyesterett i Kinshasa. Også aktoratet har prosedert på at dommen bør forkastes, og at hele rettssaken mot de to bør begynne på nytt.

Domstolens begrunnelse for å forkaste dommen, er at to dommere ble byttet ut mitt i rettssaken. Disse dommerne ble tatt inn i dommerpanelet i slutten av rettssaken da skyldspørsmål og straff skulle avgjøres.

Dommer Colonel Bassolo slo fast at det er ulovlig for en dommer å ta en avgjørelse i straffesak uten å være til stede på alle høringer.

Begynner på nytt
Nå har høyesterett altså sendt saken tilbake til førsteinstans i Kisangani slik at straffesaken mot de to nordmennene kan behandles på nytt.

Det betyr at Norge ikke kan starte forhandlinger om utlevering av de to nordmennene. Moland og French må nå belage seg på nye uker og måneder i kongolesisk fengsel.

Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til døden under ankesaken i Kisangani 3. desember i fjor. De to nordmennene ble dømt for drapet på 47 år gamle Abedi Kasongo, for drapsforsøk på andre passasjerer under den skjebnesvangre bilturen i mai 2009, for spionasje og konspirasjon til en forbrytelse.

I tillegg til dødsdommen fikk begge 20 års fengsel hver for besittelse av ulovlig militært våpen.

- Har det fælt
Tjostolv Molands far, Knut Moland, har fulgt saken på nett i dag og har følgende kommentar til Nettavisen:

- Hva skal jeg si, jeg tror de kommer til å holde på til de har tatt livet av dem der nede. Det kan du gjerne sitere meg på.

Moland snakket med sin sønn for kort tid siden og sier han har det «fælt».

- Det er jo lett å tenke seg, sier faren fortvilet.

- Kan være positivt
Nordmennenes bistandsadvokat, Morten Furuholmen, er usikker på hvordan han vil tolke dommernes beslutning før han har fått med seg begrunnelsen.

- Jeg vet ikke hva de har begrunnet opphevelsen med, og det er viktig. Hvis det er intetsigende mentalitet som ligger til grunn, så kan dette være negativt og forsinke prosessen med å få dem utlevert, sier Morten Furuholmen til Nettavisen.

- Men hvis det er en god begrunnelse, så er det positivt for da kan man kanskje få en mulighet til å få en mer ryddig bevisførsel av anklagen for å være spioner, sier Furuholmen.

- Jeg planlegger å dra ned til dem i mai for å diskutere saken, sier han.

- Når tror du neste rettsrunde vil starte?

- Jeg vet ikke, men jeg blir overrasket hvis det skjer før i høst, sier Furuholmen.

Faren frykter det verste
Nå er de to ikke lenger dødsdømte, men varetektsfengslet i påvente av ny rettssak.

- Jeg er veldig fornøyd med avgjørelsen. Dommerne har tolket kongolesisk lov helt korrekt, sier Molands advokat André Kibambe til Dagbladet.

Han får støtte av pastor Rune Edvardsen:

- Jeg tror dette er en veldig positiv avgjørelse, fordi de militæres rettssystemer her er satt til side, slik at de nå er svekket, sier Edvardsen til Nettavisen.

Edvardsen tror det nå åpner seg flere muligheter for løsning, alt fra en ny rettsrunde, til i ytterste grad frifinnelse av de to.