Fritz Henderson går av som konsernsjef for General Motors etter bare åtte måneder i jobben, melder selskapet tirsdag. Styreleder Edward Whitacre tar midlertidig over som toppsjef, mens det letes etter en permanent erstatter.

Ukjent årsak
Nyheten ble annonsert av Whitacre på en pressekonferanse. Selskapet sier ingenting om hvorfor Henderson går av, utover at man er enige om at omstillingen selskapet er inne i må videreføres i høyere hastighet.

Nyheten kommer etter et styremøte hvor også skjebnene til Saab stod på dagsordenen.

Henderson (61) tok over som GM-sjef da amerikanske myndigheter i vår reddet det kriserammede bilkonsernet og i den forbindelse krevde at konsernsjef Rick Wagoner trakk seg. Henderson har jobbet i GM siden 1984.

En talsmann sa på tirsdagens pressekonferanse at myndighetene ikke var involvert i avgjørelsen om Henderseon og først ble informert etter at GM-styret hadde bestemt seg.

Galgenfrist for Saab
Tidligere tirsdag ble det kjent at GM har gitt Saab frist til nyttår. Etter at Koenigsegg for en uke siden trakk seg som mulig kjøper, skal det ifølge GM har meldt seg andre interessenter, og disse skal vurderes den kommende måneden. Dersom det ikke fører frem, blir Saab avviklet.

Les mer: Galgenfrist for Saab

GM har de siste månedene opplevd at både planlagte salg av Saab, Opel og Saturn er blitt stanset av ulike grunner.

Slankekur
GM er satt på en hard slankekur for å komme ned på et levedyktig kostnadsnivå.

Som en del av denne prosessen, søkte konsernet i vår konkursbeskyttelse. Etter restrukturering av gjeld og andre avtaler, ble konkursbeskyttelsen opphevet i juli.