RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forlatt for å dø - overlevde

Sist oppdatert:
Denne mannen ble erklært død etter å ha blitt forlatt på Mount Everest. Men Lincoln nektet å dø.

De klatrer blant lik og døende, og bryr seg kun om å komme på toppen selv. Slik er virkeligheten på Mount Everest i dag. Den etiske debatten raser omkring det å nå toppen av Mount Everest for enhver pris. Legenden Sir Edmund Hillary - førstemann i verden til å sette sin fot på verdens høyeste fjell - raste i forrige uke mot holdningen blant dagens Everest-klatrere.

Lincoln Halls historie står i grell kontrast til engelske David Sharps. Sharp døde i forrige uke etter at minst 40 klatrere gikk forbi ham på vei opp mot toppen av Mount Everest.

Lincoln Hall ble erklært død fredag morgen etter at han kvelden i forvegen ble forlatt av sine klatrekamerater ved Second Step (8700 meter) på Mount Everest.

Reddet seg selv
Australierens sherpaer hadde kjempet forgjeves for å få ham videre ned etter et vellykket toppstøt. De holdt på å gå tomme for oksygen, i tillegg til at de var på vei til å bli snøblinde. Derfor ble de beordret ned av fjellet for å redde sine egne liv.

Lincoln Hall lå hele natten ute i ekstrem kulde i dødssonen, og ingen ventet at han skulle overleve. Men han ble funnet av andre klatrere på vei opp på fjellet morgenen etter, melder Mounteverest.net.


Minst 11 mann ga opp sitt eget toppforsøk, og klarte å få ned Hall fra fjellet i live. Søndag kunne han gå på egne bein inn i Advanced Base Camp, med stygge frostskader på fingrene, men i live.

Døde
Fullt så heldig var ikke Halls klatrekamerat, tyske Thomas Weber. Tyskeren ble beordret til å snu bare 50 meter under toppen. Nede ved Second Step kollapset tyskeren fullstendig – og han sa: - Jeg dør nå. Deretter mistet han bevisstheten, og ble erklært død noe senere.

De norske klatrerne Petter Kragset og Johnny Brevik var med i samme ekspedisjon som Weber og Hall. De valgte å avbryte toppforsøket sitt, blant annet på grunn av usikkerhet med værmeldinger. Det er et valg de ikke angrer på.

- Vi valgte, som tidligere skrevet, av ulike årsaker å snu under toppforsøket. Vårt valg om å snu er i ettertid blitt styrket, sier Johnny Brevik i en e-mail til TV 2 Nettavisen.

Mange på toppen
Foran årets sesong hadde 2.557 mennesker satt sine bein på toppen av Mount Everest. Denne våren har et ekstremt bra vær gjort det mulig for nærmere 500 klatrere å nå toppen av verdens høyeste fjell. 10 mennesker er rapportert døde.

Våren 1996 døde det 12 mennesker på fjellet, men antallet vellykkede toppforsøk var ekstremt mye færre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere