Se kulturministeren gi den tøffe beskjeden øverst i saken.

- Det har vært et stort påtrykk fra arrangørene som ønsker en beslutning innen 30. april, innledet Raja med.

Han snakket videre om en faglig anbefaling som skal deles i to, og han sa at det ikke blir lett å fortelle dette.

NYHETSSTUDIO: Få de siste nyhetene om viruspandemien

- Helserådene fra FHI og Helsedirektoratet vil komme som første del nå. Forbudet forlenges til 1. september, sier Raja om arrangementer over 500 personer. Neste del om arrangementer under 500 vil komme på torsdag, sa kulturministeren krystallklart.

- Store arrangement som Norway Cup, Stavern og Øyafestivalen vil dermed ikke kunne avholdes. Det er ingen lett beslutning å ta, men det er en nødvendig beslutning. Vi kan ikke ha store arrangementer som kan bidra til mer smitte som vil gå ut over liv og helse, la Raja til.

Det betyr at blant annet populære festivaler som Øyafestivalen, Tons of Rock, Kadetten, Malakoff, Stavernfestivalen, Bergenfest, Slottsfjellfestivalen, Moldejazz (på de største scenene) og Pipfest, som trekker titalls tusen deltakere, heller ikke blir noe av i 2020.

Les også: De villeste konspirasjonsteoriene: Mener denne milliardæren står bak koronaviruset (+)

Dette skriver blant annet Tons of Rock like etter at avgjørelsen ble kjent:

Stavernfestivalen, som vanligvis er et stort høydepunkter for mange unge mennesker på sommeren, har også kommet med en uttalelse.

– Det er dessverre ingen vei utenom. Det er veldig trist å måtte si det, men Stavernfestivalen 2020 er avlyst, heter det på Stavernfestivalens hjemmeside.

– Vi vet at dere har sett fram til sommerens beste fest. Vi har definitivt gledet oss til å gå på jobb hver dag for å skape den beste festivalen for dere. Men nå er det tid for å ta vare på hverandre, i en tid hvor helse kommer først, heter det videre.

For første gang siden 1976

Det er første gang siden 1976 at Norway Cup, verdens største fotballturnering, blir avlyst. I år var det ventet opp mot 30.000 deltakere fordelt på rundt 600 lag fra 40-45 ulike land i hele verden.

- De lagene som har betalt innmeldingsavgiften vil uansett få denne refundert dersom det ikke blir noen turnering i år. Det forsikrer vi, sa generalsekretær Pål Trælvik til Nettavisen, like før påske.

Uten tilskuere

Det blir dermed heller ikke noe Eliteserie-fotball før 1. september med tilskuere, men Norsk Toppfotball har fortsatt et håp om å få i gang seriespillet før 1. september.

- Det endrer ikke isolert sett vår plan. Tanken med det regimet vi diskuterer med Helsedirektoratet så vil oppstarten være uten publikum. Når vi kan få publikum må vi bare se an hva myndighetene sier. Hvis 1. september nå er den nye datoen så må vi forholde oss til det, sier Cato Haug styreleder i Norsk Toppfotball (NTF) til Nettavisen.

- Det viktigste for oss nå er å få i gang kontakttrening, vanlig trening, med hensikt om å spille vanlige seriekamper uten publikum. Vi skal ha nye møter til uka og er nok ute i starten av mai før vi vet noe, legger han til.

Styrelederen har imidlertid et lite håp om at tilskuerne kan komme tilbake til norske fotballarenaer etter 1. september.

- Vi forholder oss til 1. september uten publikum i første omgang, så må vi ta en ny fot i bakken da. Da har vi hele september, oktober, november og kanskje halve desember igjen. Det er mange kamper igjen da, men det blir spekulasjoner, avslutter Haug.

Faglig anbefaling

Kulturministeren mente videre at den faglige forankringen er såpass god nå at arrangementer over 500 ikke kan avholdes før 1. september.

- Det er viktig at beslutningen kom tidligst mulig. Det var en faglig anbefaling, og vi ønsker å ivareta arrangørene økonomisk. Det skal vi se på gjennom kontantstøtteordningen. Vi skal gjøre så godt vi kan for å ivareta alle grupper økonomisk, sa Raja.

Les også: På Ikea Norge permitteres ingen av de 3000 ansatte

På spørsmål om hvorfor det ikke har kommet en avgjørelse om arrangementer under 500, hevdet Raja at man trenger mer tid.

- Det vil uansett komme et svar innen 30. april, det har vi garantert, fortalte kulturministeren.

Tidligere forbud til og med 15. juni

I starten av april kom Raja med et forbud mot større kultur- og idrettsarrangement til og med 15. juni, men han kunne ikke da gi et svar for hva som ville skje resten av sommeren.

Dette sa helsedirektør Bjørn Guldvog i starten av april:

- Vi trenger et bredere beslutningsgrunnlag, fortalte kulturministeren.

Han understreket likevel at det ikke ser lyst ut for festivalsommeren.

Les også: Slik utvikler korona seg i forhold til verdens verste pandemier: – Det er all grunn til å være skremt (+)

– Det er vanskelig å se for seg med dagens smittesituasjon at arrangementene kommer til å gå som planlagt, la Raja til.