RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret (Scanpix)

Forlenger oppdraget i Libya

Sist oppdatert:
Forsvaret har besluttet å videreføre det norske militære bidraget til Natos oppdrag i Libya.

Regjeringen har besluttet å videreføre det norske kampflybidraget med inntil fire F-16 kampfly fram til 1. august 2011. Regjeringen foreslår overfor Stortinget å bevilge inntil 100 millioner kroner i tilleggsbevilgninger på grunn av merkostnadene.

Det melder regjeringen i en pressemelding fredag.

- Viktig at Norge fortsatt bidrar
- Det er viktig at Norge fortsatt bidrar til å støtte gjennomføringen av FNs Sikkerhetsrådsresolusjon 1973. Vi har lykkes med operasjonens mål om å beskytte sivile, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Faremo sier at konsekvensene for den nasjonale beredskapen ved en videreføring av et kampflybidrag er ivaretatt.

- Har hatt en sentral rolle
Hun peker på at Norge til nå har gitt betydelige bidrag til gjennomføringen av Sikkerhetsrådsresolusjon 1973. Norske fly har hatt en sentral rolle i luft-til-bakke operasjoner i Libya, og gjennomførte innledningsvis et høyt antall oppdrag.

- Vi må kunne forvente forståelse blant våre allierte for at Norge med et lite luftforsvar ikke kan opprettholde et stort kampflybidrag over lang tid, sier Faremo ifølge pressemeldingen.

Evaluerte innsatsen
Onsdag denne uken møttes utenriksministrene i Nato-landene for å evaluere den militære operasjonen så langt.

Her var det full enighet om å videreføre operasjonen, som går under navnet Unified Protector. Det var også enighet om at FN må ta ansvaret når Gaddafis tid som Libyas leder er over, ikke Nato. Men Nato skal være rede til å støtte en slik operasjon hvis de blir bedt om det. Natos utenriksministermøte gjorde det også klart at det ikke er aktuelt å sette inn bakkestyrker i den pågående operasjonen.

Samme dag meldte regjeringen i Sverige at de sammen med Socialdemokraterna og Miljøpartiet er enige om å forlenge landets militære innsats i Libya.

- Sverige er beredt til å ta et stort ansvar. Det militære trykket bør opprettholdes for å påvirke den politiske utviklingen, sa utenriksminister Carl Bildt ifølge Sveriges Radio.

Overtar etter Danmark
Norge vil fra 9. august overta setet i Kontaktgruppen, fra Danmark.

- Deltakelsen vil gi oss en god mulighet for å øve innflytelse på den samlede internasjonale innsatsen i Libya, også etter at de militære operasjonene er avsluttet, sier Faremo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere