- Vi strammet til for litt over en uke siden. I dag har smittet flatet noe ut, men det er fortsatt for høyt. Når smitten er så høy som nå, så jobber smittesporerne på spreng. Vi står for nære en situasjon, hvor det kan bli en ukontrollert smittesituasjon. Vi står i en kritisk fase nå. Vi er nødt til å kjøpe vaksinasjonsprogrammet tid. Nå jobber smittesporerne på kanten av det som er mulig. Vi har måttet gå til det skrittet å be nabokommuner om hjelp. Vi er også bekymret for langtidsvirkinger, så Bergen, det er mye som står på spill nå, sa fungerende byrådsleder Lubna Jaffery (Ap) innledningsvis.
Og hun la til:
- Derfor er det klare rådet fra FHI at vi fortsetter med dagens tiltak, til og med 29. august.
Fungerende byrådsleder i Bergen kommune håper at innbyggerne vil ta ansvar i tiden fremover:
Jaffery hadde også et klart budskap til folk som er lei av pandemien.
- Det er avgjørende for at smittesporerne kan gjøre jobben sin. Det vil gjøre jobben deres mye lettere, sa byrådslederen i Bergen.
Hun ba også foreldrene om å ta sitt ansvar ved å bruke munnbind, hvis man ikke kan holde avstand. Jaffery kom også med en liten pekefinger til foreldrene om å få barna til å følge smittevernreglene så langt det lar seg gjøre.
Sliter med bemanningen
Helsebyråd Beate Husa (KrF) sa at Bergen kommune har problemer med å få nok helsepersonell i den situasjonen som kommunen er i nå.
- Vi skal i utgangspunktet fortsette å ha skoler på grønt nivå, men har lav terskel for å gå ned på gult nivå, sa hun.
Husa snakket også om at den nye karanteneordningen fra regjeringen har blitt en utfordring for Bergen. Den går ut på man nå har erstattet smittekarantene med testing for personer under 18 år.
- Vi jobber med å finne ut av hvordan vi skal løse dette, siden det er en utfordring for oss akkurat nå, sa helsebyråden.
Koronatiltakene i Bergen, til og med 29. august.
Disse tiltakene ble innført onsdag 11. august:
Det er ikke tillatt å være til stede ved innendørs private sammenkomster med mer enn ti personer. I husstander som har mer enn ti medlemmer, kan alle medlemmer likevel være til stede samtidig. Bestemmelsen omfatter ikke barn som inngår i flere husstander. Fullvaksinerte kommer i tillegg og skal kunne dokumentere vaksinestatus med koronapass.
Det blir påbudt å bruke munnbind når det er fare for at det ikke er mulig å holde minst én meters avstand - på butikker, kjøpesentre, på kollektivtransport og på innendørs stasjonsområder, i tros- og livssynshus, og i lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter.
Det blir også påbudt å bruke munnbind i taxi, både for sjåfør og passasjer.
Arbeidsgivere anbefales å sørge for at ansatte som er avhengige av kollektivtransport til jobb har hjemmekontor dersom de har anledning til det.
I tillegg gjelder disse tiltakene som ble innført 6. august:
Plikt til registrering og legitimering av gjester på serveringssteder.
Skjenkesteder som har uteservering kan kan skjenke like lenge ute som en har bevilling for å skjenke inne.
Plikt til at det på skjenkesteder, restauranter, kafeer, kantiner og andre serveringssteder skal brukes munnbind når ansatte og gjester beveger seg i lokalet og det er fare for at avstandskravet på en meter ikke kan overholdes.
Lydnivået på steder hvor det spilles musikk skal justeres til et nivå som gjør det mulig for gjester å prate sammen med én meters avstand. Dette skal gjøre det enklere, både for utelivet og gjestene, til å unngå unødvendig nærkontakt og høy stemmebruk.
Besøksrestriksjoner på sykehjem. Beboere kan maks ha to besøkende hver dag og besøkende må bruke munnbind.
Tiltakene gjelder til og med 22. august.
Kilde: Bergensavisen
- Kom fort på oss
Da smittevernoverlege Egil Bovim tok ordet snakket han en del om den nye karanteneordningen for personer under 18 år.
- Det kom fort på oss, på et tidspunkt da vi hadde andre ting å pusle med, fortalte Bovim.
Smittevernoverlegen var imidlertid klar på at Bergen kommune gjør det de kan for å teste barn som er i ventekarantene.
- Vi har satt opp flere teststasjoner rundt omkring. Vi håper at systemet snart vil være oppe og gå, helst så snart som mulig. Det er imidlertid viktig å understreke at man kan velge å sette barnet sitt i vanlig karantene, hvis man ønsker det, sa Bovim.
Kommuneoverlege Trond Egil Hansen understreket at få har blitt alvorlig syke i det siste, men at flere har fått bruk for kommunehelsetjenesten.
- Jeg vet at flere ønsker seg mer frihet, men regler og anbefalinger er ikke verre enn at man kan leve med de, hevder kommuneoverlegen.
62 nye smittede det siste døgnet
Bergen kommune registrerte 62 nye koronasmittede på torsdag. 32 av 62 de nye koronasmittede har ukjent smittevei, og stadig flere skoleelever må i karantene på grunn av smitte i skolene.
- Smittetallene ser ut til å ha stabilisert seg på et relativt høyt nivå. Det er mange med ukjent eller uavklart smittevei på grunn av krevende smittesporingsarbeid. Tenåringer dominerer smittebildet, sier smittevernoverlege Egil Bovim.
Så langt i pandemien har 8.429 personer i kommunen fått påvist koronasmitte.