- Vi strammet til for litt over en uke siden. I dag har smittet flatet noe ut, men det er fortsatt for høyt. Når smitten er så høy som nå, så jobber smittesporerne på spreng. Vi står for nære en situasjon, hvor det kan bli en ukontrollert smittesituasjon. Vi står i en kritisk fase nå. Vi er nødt til å kjøpe vaksinasjonsprogrammet tid. Nå jobber smittesporerne på kanten av det som er mulig. Vi har måttet gå til det skrittet å be nabokommuner om hjelp. Vi er også bekymret for langtidsvirkinger, så Bergen, det er mye som står på spill nå, sa fungerende byrådsleder Lubna Jaffery (Ap) innledningsvis.

Og hun la til:

- Derfor er det klare rådet fra FHI at vi fortsetter med dagens tiltak, til og med 29. august.

Fungerende byrådsleder i Bergen kommune håper at innbyggerne vil ta ansvar i tiden fremover:

Jaffery hadde også et klart budskap til folk som er lei av pandemien.

- Det er avgjørende for at smittesporerne kan gjøre jobben sin. Det vil gjøre jobben deres mye lettere, sa byrådslederen i Bergen.

Hun ba også foreldrene om å ta sitt ansvar ved å bruke munnbind, hvis man ikke kan holde avstand. Jaffery kom også med en liten pekefinger til foreldrene om å få barna til å følge smittevernreglene så langt det lar seg gjøre.

Sliter med bemanningen

Helsebyråd Beate Husa (KrF) sa at Bergen kommune har problemer med å få nok helsepersonell i den situasjonen som kommunen er i nå.

- Vi skal i utgangspunktet fortsette å ha skoler på grønt nivå, men har lav terskel for å gå ned på gult nivå, sa hun.

Husa snakket også om at den nye karanteneordningen fra regjeringen har blitt en utfordring for Bergen. Den går ut på man nå har erstattet smittekarantene med testing for personer under 18 år.

- Vi jobber med å finne ut av hvordan vi skal løse dette, siden det er en utfordring for oss akkurat nå, sa helsebyråden.

- Kom fort på oss

Da smittevernoverlege Egil Bovim tok ordet snakket han en del om den nye karanteneordningen for personer under 18 år.

- Det kom fort på oss, på et tidspunkt da vi hadde andre ting å pusle med, fortalte Bovim.

Smittevernoverlegen var imidlertid klar på at Bergen kommune gjør det de kan for å teste barn som er i ventekarantene.

- Vi har satt opp flere teststasjoner rundt omkring. Vi håper at systemet snart vil være oppe og gå, helst så snart som mulig. Det er imidlertid viktig å understreke at man kan velge å sette barnet sitt i vanlig karantene, hvis man ønsker det, sa Bovim.

Kommuneoverlege Trond Egil Hansen understreket at få har blitt alvorlig syke i det siste, men at flere har fått bruk for kommunehelsetjenesten.

- Jeg vet at flere ønsker seg mer frihet, men regler og anbefalinger er ikke verre enn at man kan leve med de, hevder kommuneoverlegen.

62 nye smittede det siste døgnet

Bergen kommune registrerte 62 nye koronasmittede på torsdag. 32 av 62 de nye koronasmittede har ukjent smittevei, og stadig flere skoleelever må i karantene på grunn av smitte i skolene.

- Smittetallene ser ut til å ha stabilisert seg på et relativt høyt nivå. Det er mange med ukjent eller uavklart smittevei på grunn av krevende smittesporingsarbeid. Tenåringer dominerer smittebildet, sier smittevernoverlege Egil Bovim.

Så langt i pandemien har 8.429 personer i kommunen fått påvist koronasmitte.