*Nettavisen* Nyheter.

Formatkrig dreper nettsalg av musikk

Nye musikkbutikker på nettet dukker opp som paddehatter, og konkurransen er beinhard. Men konkurransen forvirrer bare kundene.

04.10.04 14:58

Den innbyrdes konkurransen mellom de mange nye nettbutikkene for musikk er så beinhard at den biter seg selv i baken, sier tyske Fraunhofer Institut.

Det melder danske ComOn.

Fil-kaos
Musikktjenestene opererer nemlig med ulike filformater, og dette forvirrer brukerne slik at nettkjøpet av musikk blir mye lavere enn det er interesse for. Dersom tjenestene hadde samarbeidet om et felles filformat, ville forbrukerne i mye større grad velge å kjøpe musikk på nettet, sier instituttet.

Apple, RealNetworks og Sony har alle sine egne filformater og teknologier på digital rettighetshåndtering, og når Microsoft lanserer sin musikkbutikk blir det enda et format å holde styr på.

Det betyr at musikken ikke kan spilles på alle spillere.

Fremmer piratkopiering
Direktør ved Fraunhofer-instituttet, Karlheinz Brandenburg, har flere ganger advart om risikoen ved de mange konkurrerende filformatene til lagring av musikk.

Han mener mange brukere heller laster ned musikk ulovlig fra fildelingsnettverk som Kazaa, selv om han i utgangspunktet er villig til å betale for den copyrightbeskyttede musikken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.