*Nettavisen* Nyheter.

Formel kjedelig

«F1 Grand Prix» er Formel 1 på sitt, gjesp, mest middelmådige.

02.09.05 10:26

For meg er formel 1 på tv noen raske biler som kjører rundt og rundt til evig tid. Marginene mellom bilene regnes i tideler og hundredeler og forbikjøringer er omtrent like hyppige som snø i Sahara. Lite overraskende pleier jeg å bytte kanal så fort muligheten byr seg.

Virtuell formel 1 er derimot noe helt annet. Når det er jeg som kjemper om å komme meg forbi konkurrentene, er det det mest spennende i hele verden. De ofte minimale tidsmarginene holder deg i nakken og fra start til slutt er du ett hundre prosent konsentrert om det som skjer på skjermen.

Dårlig fysikkmotor
«F1 Grand Prix» på PSP er arkadeutgaven av sporten. Alle mulige kompliserte valg og muligheter har blitt erstattet med en meny som gir deg tre valg for hvordan instillingene på bilen din skal være. Lett å styre, midt i mellom eller høy fart.

Fysikkmotoren er derimot verken arkade eller simulator, den er bare dårlig. Friksjon, gravitasjon og tyngde er fremmedord. Det å bremse er et mareritt og tilsynelatende kliss like svinger må angripes på ulike måter.

Full stopp og bånn gass
Siden knappene ikke oppdager hvor hardt du trykker, tar det ikke mange millisekundene fra du er borti bremseknappen og til bilen din står helt stille. Tilsvarende skjer når du akselererer. Det skal ikke mer enn et svakt trykk til før bilen setter alle gampene sine i arbeid på en gang. Resultatet er ofte at du kjører ut i grøfta, snurrer rundt eller treffer en av de andre racerbilene.

Den kunstige intellegensen lever ikke akkurat opp til det navnet. Istedenfor å prøve seg på smarte triks, taktikker og finter, legger de seg foran deg koste hva det koste vil. Kollisjonene er mange og blir fort irritrende.

Lette biler
Kontrollen har allerede fått sitt pass påskrevet, men mer skal det bli. Bilene veier omtrent 2,5 kilo, og siden det ikke er noe motstand på styreskiven så flyr de til den ene siden bare du såvidt flytter på rattet. Jeg forestiller meg at det å kjøre en formel 1-bil på en isbane er en tilsvarende opplevelse.

Alt blir bedre etter litt øving
Heldigvis blir alt bedre når du etter timevis med øving mestrer kontrollen. Da har du også lært deg å leve med spillets andre feil, og «F1 Grand Prix» blir en veldig trivelig opplevelse. Spillet inneholder en rekke moduser og du smiler bredt når Schumacher, Montoya og hva de nå heter må bøye seg i støvet for deg.

Alle biler og baner fra 2006-sesongen er med, og i tillegg til selv formel 1-turneringen og trådløs flerspiller kan du prøve deg på ulike scenarioer. Der blir du presentert for en eller annen løps-situasjon du må løse. For eksempel skal du kommer deg til depoet uten bremser eller vinne i Monaco mens tåka blir tykkere og tykkere.

En dårlig start
«Ridge Racer» og «Wipeout Pure» er begge mye bedre enn «F1 Grand Prix» og mer verdige pengene dine. Men gir du spillet litt tid oppdager du at dårlige starter ikke alltid betyr at løpet er ødelagt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag