Fornærmet i voldtektssak frykter at Babacar Sarr ikke møter i retten

Mandag signerte tidligere Molde-spiller Babacar Sarr (midten) for den russiske klubben FK Jenisej Krasnojarsk som holder til i Sibir. Personen til venstre skal være klubbdirektør Denis Rubtsov. Det er ukjent for Nettavisen hvem personen til høyre er.

Mandag signerte tidligere Molde-spiller Babacar Sarr (midten) for den russiske klubben FK Jenisej Krasnojarsk som holder til i Sibir. Personen til venstre skal være klubbdirektør Denis Rubtsov. Det er ukjent for Nettavisen hvem personen til høyre er. Foto: Twitter / FK Jenisej Krasnojarsk

Den tidligere Molde-spilleren har signert for russisk klubb, men forsvarer Mette Yvonne Larsen sier han kommer tilbake til Norge. Øvre strafferame er ti års fengsel.

10.02.19 14:37

Tirsdag ble det kjent at tidligere Molde-spiller Babacar Sarr er klar for russisk ligafotball og bunnlaget FK Jenisej Krasnojarsk.

Det var i midten av januar at Sarr og Molde ved gjensidig enighet terminerte kontrakten.

Neste uke, 14. februar, skal han etter planen møte i retten tiltalt for en sovevoldtekt. Sarr har hele tiden nektet for straffskyld.

På sosiale medier har der vært spekulert i at Sarr ikke kommer til å møte etter at han signerte for den russiske klubben (se egen faktaboks under om utlevering til Norge).

Les også: Molde-spiller frikjent for straff - må betale erstatning

Babacar Sarr (t. h.) på sin første trening med den russiske klubben FK Jenisej Krasnojarsk på treningsleir i Belek i Tyrkia. Foto: Twitter / FK Jenisej Krasnojarsk

Forsvarer: - Han møter

På ulike diskusjonsforum på Facebook og på Twitter har flere kritisert Sarr, påtalemyndigheten, for at de ikke har varetektsfengslet ham på grunn av unndragelsesfare, og det norske rettssystemet.

Saken har også engasjert internasjonalt. Øvre strafferamme for sovevoldtekt er ti års fengsel. Men vanlig straff i slike saker er rundt fire års fengsel i Norge.

- Han møter til rettssaken, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen klart og kort til Nettavisen.

Søndag ettermiddag fikk Nettavisen kontakt med Sarr, han sier også at han møter til rettssaken.

- Selvsagt kommer jeg. Hvorfor skulle jeg ikke det? Rettssaken starter ikke før 14. februar, jeg kommer til Norge til da. Resten får du ta med min advokat, sier han til Nettavisen og avslutter samtalen.

Fakta

Utlevering fra utlandet til Norge

Mette Yvonne Larsen (arkivfoto). Foto: (NTB scanpix)

Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: - Vi har valgt å stole på spilleren

Påtalemyndigheten bidrar også til å dempe spekulasjonene, og skal ha fått forsikringer av spillerens agent, Jim Solbakken, om at Sarr møter til rettssaken.

- Forsvareren har tidligere uttalt at hun har full kontroll, og senest denne uken fikk vi bekreftet av agenten at Sarr kommer til Norge og møter i rettssaken, sier statsadvokat i Møre og Romsdal Ingvild Thorn Nordheim til Nettavisen.

- Har dere på noe tidspunkt vurdert å varetektsfengsle ham på grunn av unndragelsesfare?

- Forsvareren hans har hele tiden sagt at han kommer til å møte i rettssaken, det har vi forholdt oss til.

Les også: Molde-kaptein Ruben Gabrielsen feilaktig navngitt som Molde-spiller siktet for voldtekt

- Kontrakten med Molde ble terminert i midten av januar, når fikk påtalemyndigheten disse forsikringene, og vurderte dere noe annerledes da?

- Vi har fulgt med på dette, og kort tid etter at kontraktstermineringen ble kjent ble vi fortalt av forsvareren at hun hadde full kontroll, sier Nordheim.

Solbakken har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Les også: Fornærmet kvinne gråt da hun fortalte om at den nå tiltalte Molde-spilleren var kaptein


Elden: - Håper garantiene holder

John Christian Elden er bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen. Både han og klienten er spent på om Sarr dukker opp i Frostating lagmannsrett i Molde neste uke.

- Min klient håper saken nå blir avsluttet, og at han får sin rettferdige dom. Det er klart hun frykter at han skal stikke av fra dom når han hverken kommer fra, har tilknytnig til, bor eller jobber i Europa, sier Elden til Nettavisen.

- Vi håper garantiene fra forsvarer og agenten holder, og noterer oss bare at de går god for dette.

Den senegalesiske fotballspilleren er tiltalt for voldtekt som skal ha skjedd i mai 2017. Sarr ble frikjent for straff i Romsdal tingrett i fjor høst, men påtalemyndigheten anket frifinnelsen.

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Han ble likevel dømt til å betale oppreisningserstatning fordi retten mente det var mer sannsynlig at han hadde begått en sovevoldtekt enn at det ikke var det. Grunnen til at han likevel ble frikjent er at beviskravet for straff et svært strengt i det norske rettsprinsippet.

Sarr anket erstatningsdelen av saken.

Den tidligere Molde-spilleren har flere ganger tidligere vært i politiets søkelys, anklaget for voldtekt. Til sammen har han vært involvert i fire ulike saker, inkludert saken som skal behandles i retten neste uke, hvor ulike kvinner har kommet med anklager:

  • I november 2015 ble Sarr, da som Sogndal-spiller, anmeldt for en voldtekt i Sverige. Den saken ble henlagt.
  • I juni 2018 anmeldte en kvinne en påstått voldtekt som skal ha skjedd noen år tidligere. Saken ble etterforsket av Vest politidistrikt, men henlagt.
  • I november 2018 skal han ha forgrepet seg på en kvinne som var ute av stand til å motsette seg seksuell handling grunnet beruselse. Denne saken er fortsatt under etterforskning av politiet i Oslo.

John Christian Elden (bildet er fra en tidligere anledning). Foto: Paul Weaver

Pågrepet i Molde

Sarr har nektet straffskyld i alle tilfellene. Saken som ble etterforsket av Vest politidistrikt ble henlagt som intet straffbart forhold funnet bevist, som er den sterkeste henleggelseskoden for påtalemyndigheten.

Avgjørelsen om henleggelse er klaget inn for statsadvokaten i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Onsdag omtalte Nettavisen nyheten om at Sarr beskyldes for å ha voldtatt samme kvinne to ganger på samme natt i saken fra Oslo i november i fjor. Sarr mener han ikke har gjort noe straffbart.

- Saken fra Oslo ble anmeldt etter at kvinnen, som tilbrakte natten sammen med Sarr, googlet navnet hans fordi hun ville ha telefonnummeret hans. Da fant hun ut hvem han var. Etter å ha inntatt en bedre frokost på det aktuelle hotellet dro hun, og anmeldte ham dagen etter, sa forsvarer Mette Yvonne Larsen til Nettavisen onsdag.

Larsen fortalte også at den nå fornærmede kvinnen spiste frokosten med en venninne og en kamerat av Sarr.

26. november, dagen etter den påståtte voldtekten i Oslo, ble han pågrepet av politiet på sin hjemmeadresse i Molde, og satt i et langt avhør før han ble løslatt sent på kvelden, får Nettavisen opplyst.

Statsadvokat Nordheim uttalte til Nettavisen onsdag at de tidligere sakene mot Sarr vil bli lagt frem i retten som såkalte modusbevis.

Dette har forsvarer Larsen motsatt seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.