*Nettavisen* Nyheter.

Fornekter egen usunnhet

Foto: Getty (-)

Ny undersøkelse avdekker store avvik mellom helsemessige fakta og personlige vurderinger.

(SIDE2): En undersøkelse viser et stort motsetningsforhold mellom nasjonal statistikk om overvekt, sykdom og vevlære og hvordan amerikanere oppfatter sin egen helse.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Spørreundersøkelsen er utført av Mintel International, Chicago, IL, og viser at 7 av 10 respondenter (71 prosent) mener de selv har «svært og» eller «god» helse, det skriver Nutraceuticalsworld.

Men ifølge «Deloitte Center for Health Solutions’ Connected Care» lider hele 100 millioner amerikanere av kroniske sykdommer som hjertesykdommer, diabetes eller høyt blodtrykk.

Fornekter fedme og overvekt
Det ser videre ut som om amerikanerne er i fornektelse også når det gjelder overvekt. Bare 25 prosent av respondentene oppga at de lider av fedme eller har blitt diagnostisert som overvektig. Ifølge «the Center for Disease Control» (CDC) faller imidlertid to tredjedeler innunder disse kategoriene. Mintel kalkulerte respondentenes Body Mass Index (BMI) for en annen rapport om overvekt, og fant at 65 prosent av personene var overvektig eller led av fedme.

- Utfordringen ligger helt klart i det å få amerikanerne til å akseptere og innrømme at helsen deres ikke er optimal, sier Krista Faron, senioranalytiker ved Mintel ifølge nettstedet.

- Akkurat nå sier vi en ting, men så står våre handlinger i motsetning til disse oppfatningene og gode intensjoner. Alle bedrifter, fra helseomsorg til mat, trenger å få voksne som er i risikosonen for sykdommer til å innse sine problemer, ta ansvar og gjøre livsstilsendringer, sier hun.

Bør trene mer
Mintels undersøkelse viser også at 70 prosent av de spurte mente at de selv burde trene mer. Færre enn to av fem (37 prosent) oppga at de trente regelmessig, og halvparten av dem (48 prosent) trener to ganger i uken eller sjeldnere.

Også i holdninger til kosthold
Forskjellene mellom personlige betraktninger av egen helse og faktisk atferd viser seg også i holdninger til mat og kosthold. To tredjedeler (65 prosent) av respondentene i denne undersøkelsen sa at de «prøver å spise sunnere mat for tiden», men nesten tilsvarende prosent (59) oppga at de spiser mat de liker «uavhengig av kalorier». På samme måte oppga også mer enn halvparten (52 prosent) at de slanker seg eller er på diett, mens nesten det samme antallet (45 prosent) oppga at de ofte føler at de har overspist.

- Beundringsverdige mål
- Folk har ofte ambisiøse og beundringsverdige målsettinger for å spise sunnere, trene mer og behandle kroppene sine bedre. Vår forskning viser imidlertid at implementeringen av disse målene er utfordrende. Mange trenger hjelp og veiledning for å forstå hvor skoen trykker og hvordan de kan forbedre det, forteller Faron videre.

Om lag halvparten av de spurte (51 prosent) i undersøkelsen anser det som «svært viktig» å ha en sunn livsstil, mens fire av ti (39 prosent) anser det som «noe viktig».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.