Gå til sidens hovedinnhold

Fornøyd med at asyltiltak virker

Nedgangen i antall asylsøkere til Norge fortsetter. Regjeringen slår fast at tiltakene virker.

- De 1.275 asylsøkerne som kom til landet i januar er laveste nivået på sju måneder, etter at vi fikk tallet ned til rundt 1.450 asylsøkere i måneden i perioden oktober-desember i fjor, sier statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til NTB.

Hun sier at toppen ble nådd med 1.700 asylsøkere i måneden før tiltak ble satt i verk.

- Vi er fornøyd med at tendensen er nedadgående og at den forsterkes. Vi forventer ytterligere nedgang i februar, sier Rieber-Mohn.

Særlig fra Irak er det en markert nedgang. Rieber-Mohn tror det kan ha sammenheng med Torshov-prosjektet, der asylsøknader som enten er klare avslags- eller innvilgelsessøknader hurtigbehandles.

- Prosjektet har vært så vellykket at vi utvider det med andre grupper der vi har grunn til å tro at søknaden med stor sannsynlighet vil ende med avslag. Det gjelder i denne omgang såkalt statsløse palestinere og iranere, sier Rieber-Mohn.

14.431 personer søkte asyl i Norge i fjor. Det var mer enn en dobling fra året før, da 6.528 personer søkte asyl.

Selv om tallet på asylsøkere gikk ned fra desember til januar, er januartallene i 2009 likevel 47 prosent høyere enn tallene for januar 2008, og 2008 ble et rekordår. (©NTB)

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut