RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fornuften seiret i Opticom

For noen uker siden var Opticom en forundringspakke med ett godt selskap, ett skrapelodd og to engelskmenn med tynnslitt rykte. Nå har fornuften seiret.

Det er synd for oss i media, men bra for det spennende teknologiselskapet Fast Search & Transfer, at de siste ukers aksjonæroppgjør nærmer seg slutten .

Saken viser også hvor viktig aksjemarkedet kan være som et redskap til å få gjennom nødvendige endringer, og ikke minst som kontrollapparat for en ledelse og storaksjonærer som ble for arrogante og for opptatt av å sko seg selv.

Minnerik historie
Historien om Opticom dreide seg fra starten av om en visjonær mann fra Østfold (Hans Gude Gudesen) og hans kongstanke om å lagre utrolig store mengder data på ytterst liten plass.

Uten en krone i inntekter ble Opticoms drømmer og forventninger solgt som strikk i metervis på Oslo Børs, og ennå er det langt frem før den idéen blir virkelighet.

Men Opticom hadde også datterselskapet Fast, som med sin tette tilknytning til forskningsmiljøet i Trondheim har skapt et verdensledende selskap innen søk på internett.

To dyre herrer
Før aksjekampen var det mulig å kjøpe Fast-eierandel med rabatt hvis man heller kjøpte aksjer i Opticom. Kort tid før striden blusset opp, skrev TV 2 Nettavisen om milliardrabatten .

Rabatten skyldtes for en viss del det norske aksjemarkedets generelle mistillit til Robert Keith og Thomas Fussel, og ikke minst deres hang til å belønne seg selv med skyhøye millionhonorarer.

Viktig nasjonal sak
Inn kom Orkla, Øystein Stray Spetalen og Petter A. Stordalen. I løpet av noen dramatiske uker skaffet de seg kontroll over Opticom, og med knappest mulig flertall (50,12 %) stjal opprørerne makten fra engelskmennene.

Sett med nasjonale briller ville det vært en ulykke om aksjonærstridighetene i Opticom endte med at Fast ble solgt til utlandet. Dagens løsning hindrer at så skjer fordi Fast enkelt og greit kjøper Opticom.

I kroner og ører er resultatet at Opticoms aksjonærer har tjent på den siste måneden, mens Fast-aksjonærene har tapt. De som har omtrent like mye i begge selskaper kan trekke på skuldrene.

Fornuftig løsning
Men langt viktigere er at Fast nå fremstår som et rendyrket søkeselskap med en børsverdi som nærmer seg ti milliarder kroner. Både Keith-fløyen og opprørerne blir aksjonærer, men ingen har kontroll. Fast får en normal og sunn aksjonærstruktur som forsikring mot at noen enkeltpersoner har sugerør i kassen. Det er bra.

«Skrapeloddet» blir skilt ut og børsnotert i Thin Film. Her satser du pengene dine hvis du fortsatt har tro på Hans Gude Gudesens minne-revolusjon.

Opticom-striden har følgelig endt med en fornuftig løsning.

Med størrelsen og mulighetene Fast nå har, er det viktig at selskapet får inn normale kontrollmekanismer som sikrer fair play. Slik sett har aksjemarkedet i denne saken bidratt til å rydde opp i en ukultur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere