RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fornuftig videotitting?

Foto: Montasje, Sara Marie Vollset (Nettavisen)
Det kommer stadig ut nye og bedre programmer. Hvordan er det mulig å følge med?

Dersom du bruker programmene daglig, kan det være lett å henge med i svingene. Men du er kanskje blant de mange som har gått seg fast i gamle spor?

«Klare selv»
Jeg prøver å holde meg oppdatert på Photoshop så godt jeg kan. Men til tross for daglig bruk, så er det mye å sette seg inn i når det kommer nye versjoner av programvaren. Jeg har tidligere vært tilhenger av «klare-selv» metoden. Det vil si «prøve og feile». Klikke til jeg får det resultatet jeg vil ha. Det sier seg selv at det er tidkrevende. Og dessverre er ikke resultatene alltid like vellykkede.

Video tutorials
Etter litt surfing på nett, og gode råd har jeg endelig funnet den perfekte løsningen for å lære meg nye photoshop triks. Nemlig online video tutorials, eller screencast som det også heter.

Det er små informative videosnutter. Jeg syns de er geniale. De som lager disse små snuttene filmer skjermen mens de gjør en oppgave i et program. Du blir guidet gjennom funksjonene steg for steg, samtidig som du blir fortalt hva som blir gjort.

ONLINE TUTORIALS: En bra måte å lære seg nye program, eller å lære seg nye triks i program du trodde du kunne
ONLINE TUTORIALS: En bra måte å lære seg nye program, eller å lære seg nye triks i program du trodde du kunne

Introduksjon
Det vanskeligste ved nytt software er å få en oversikt over hva de faktisk kan brukes til. Er et program helt nytt for deg kan du finne tutorials allerede på begynnernivå. Denne tutorialen gir deg en introduksjon til Photoshop og er en del av en serie som er å få tak i på lynda.com. Dette er en veldig bra serie, men ikke alle kapitlene er gratis.

Du kan derimot finne mange gratis tutorials på nettet, som denne om adjustment layers.

Varierende kvalitet
Det er ofte forskjellig kvalitet på gratisvideoene du finner på nett, men veldig ofte er de laget av folk med gode fagkunnskaper. De som lager videoene er klar over at du kanskje ikke sitter inne med samme kompetansen som dem, og derfor er forklaringene grundige og tydelige.

CURVES: Curves-funksjonen blir brukt ofte, men vet du hva grafen betyr?
CURVES: Curves-funksjonen blir brukt ofte, men vet du hva grafen betyr?

Slik som i denne tutorialen om curves. Her lærer du ikke bare hvordan du kan lage en effekt i photoshop, men du kan få større forståelse for hva curves faktisk er.

En annen veldig grundig god tutorial om hvordan man kan korrigere farger og skarpe opp bilder finner du her:

FØR OG ETTER: Kanskje ikke det beste bildet som er tatt, men finn tre feil.
FØR OG ETTER: Kanskje ikke det beste bildet som er tatt, men finn tre feil.

Et vanlig problem med mange online videotutorials er at de blir for lange. Men her får du en kort og grei forklaring på hvordan man kan fjerne uønskede elementer i ved bruk av kloning.

Det er mange som har sine egne blogger, og noen bruker også disse til å dele sin kunnskap med dere. Sånn som denne bloggen her .

Dersom du ikke har så god nett-tilkobling kan du laste ned noen videotutorials som podcast.

Noen er mer seriøse enn andre.
Noen videoer er mer morsomme enn informative. Som denne filmen, som så hyggelig heter: ”You suck at Photoshop 2” . I introduksjonen blir vi fortalt: ”Du suger i Photoshop!... Så la oss bruke 7-8 minutter på å prøve å fikse det”.

YOU SUCK: Ikke så veldig oppmuntrende melding å få. Men om det stemmer at du ikke er så god i Photoshop så finnes det mange måter å lære seg det på
YOU SUCK: Ikke så veldig oppmuntrende melding å få. Men om det stemmer at du ikke er så god i Photoshop så finnes det mange måter å lære seg det på

Jeg vet ikke hvor mye du kommer til å lære i løpet av de minuttene, men underholdende er det i alle fall.

Har du tips til gode videotutorials?
Videotutorials finnes også for andre programvare. Og på det «O' store Internettet» kan det være vanskelig å finne fram til de som er verdt å se på.

Jeg har nevnt nettsider som YouTube , MetaCafe eller http://www.lynda.com/

Kanskje du vet om andre steder? Har du funnet en favoritt videotutorial guru?

Del dine videotutorial-tips med oss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere