RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fornøyd fagbevegelse om budsjettet

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Statsbudsjettet inneholdt mer enn nok til å få godkjent av fagbevegelsen.

Oslo (ANB): – Dette er et budsjett for arbeid og arbeidsplasser, som viderefører de siste to års politikk, sier en fornøyd LO-leder Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han fastholder at Norge er i en lykkelig særposisjon i Europa, men advarer mot at utviklingen i andre land kan slå negativt inn også her.

Les også: Bekymrede arbeidsgivere

– Usikkerheten for oss ligger i utviklingen ute, påpeker Flåthen.

Arbeidsmarkedet
LO-lederen understreker at det må være en høy beredskap i tilfelle arbeidsledigheten skulle øke, selv om det er positive prognoser for 2011. Han vil ha krystallklare planer for tiltak som kan settes raskt inn i enkeltnæringer hvis situasjonen skulle kreve det.

– Vi må også se nærmere på arbeidsmarkedstiltakene. Vi nærmer oss nå en nedgang i tiltakene på ca 10.000 plasser i forhold til i vår, sier Flåthen, som tror dette kan bli i snaueste laget.

I riktig retning
Den mektige lederen i Fagforbundet, Jan Davidsen, erklærer seg veldig godt fornøyd med budsjettet.

– Satsingen på kvalitetskommuner har vi vært særlig opptatt av, og det er bra at regjeringen følger opp, sier Davidsen til ANB.

– Det går også i riktig retning blant annet med fattigdomssatsingen og deltidsproblematikken, mener Davidsen.

– Jeg skjønte i forrige uke, da jeg var i Brussel og så på demonstrasjonene der, at vi er i en lykkelig situasjon, avrunder lederen i Fagforbundet.

Fornøyd og litt urolig
Også det i LO så innflytelsesrike Fellesforbundet er i all hovedsak fornøyd.

– Det er et budsjett som gjør Norge mindre avhengig av bruk av oljepenger. Videre bygger budsjettet opp under målet om økt sysselsetting og sikring av kjøpekraften, og bidrar til lave renter og lav prisvekst, sier lederen i Fellesforbundet, Arve Bakke.

– Jeg er likevel urolig over at arbeidsmarkedstiltakene bygges ned. Selv om utsiktene på arbeidsmarkedet nå er lysere, er særlig langtidsledigheten høy. Det er også fortsatt mange som trenger attføringstiltak, legger Bakke til.

Skeptisk
– Det er et traust budsjett uten de store satsingene. Det kan for øvrig også være et godt tegn på at vi er i en normalsituasjon, sier Unio-leder Anders Folkestad til ANB.

Lederen i landets nest største hovedorganisasjon på arbeidstakersiden er imidlertid langt mer skeptisk til budsjettet enn LO-toppene.

– Kommuneopplegget er stramt, nok til å dekke flere plasser i sykehjem og hjemmesyketjenester, men ikke en krone til økt lærertetthet. Det ser ut som dette punktet i Soria Moria utsettes til siste mulighet. Opplegget er heller ikke godt nok for å håndtere den økte gjeldsbyrden og økte pensjonskostnader, sier Unio-lederen.

Tøff hverdag
Folkestad tror det blir tøft i hverdagen for mange kommuner framover, men er uansett enig i at budsjettet har en politikk for arbeid og arbeidsplasser.

Leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund er heller ikke helt fornøyd.

– Dette er dessverre ikke et budsjett for de sykeste gamle. Pasienter som ligger på sykehus og venter på sykehjemsplass vil fortsette å vente, sier Normann.

– Vi savner også en helt nødvendig satsing på å øke kompetansen i kommunehelsetjenesten, både når det gjelder sykepleiere, spesialsykepleiere og behovet for flere faglærte, avrunder Normann. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere