RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fornøyd med rakett-forbud

Foto: Henrik Færevåg
Sist oppdatert:
Brannvesenet i Bergen konstaterer at det er betraktelig roligere i sentrum denne romjulen. Årsaken er innskrenkningene i salg av fyrverkeri.

Hordaland og Rogaland er verstingfylkene når det gjelder bajas-oppførsel med fyrverkeri. Derfor har innbyggerne i vestlandsfylkene bare tilgang til å kjøpe fyrverkeri to dager før nyttårsaften.

Ingen utrykninger
Tidligere har salget vært i gang siden tredje juledag. Det samme har piping og smell fra raketter, og ikke minst utrykning for brannfolk.

- Det har vært veldig rolig. Vi har ikke hatt en eneste utrykning som følge av fyrverkeri denne romjulen, sier varabrannsjef i Bergen, Johnny Breivik, til iBergen.no.

- Erfaringsmessig begynner piping og smell fra raketter samme dag som salget er i gang. Det er heldigvis sjelden det begynner å brenne i bolighus, men vi rykker ofte ut til brennende bossbøtter, sier Breivik.

- De som skal ha fyrverkeri til nyttårsfeiringen rekker å gjøre sine innkjøp i løpet av de to dagene, sier han.

- Lite smart
En som ikke er så begeistret for innskrenkningen i salget, er importør Kjetil Lavik. Han importerer fyrverkeri til 600 butikker over hele landet, og han mener det kan føre til kaotiske tilstander dersom alle skal kjøpe alt sitt fyrverkeri på to dager.

- Jeg ser poenget med denne ordningen, men synes den gjennomføres på en lite smart måte. Det blir kaos når utsalgene starter, og en del av salget kan bli flyttet til butikker som ikke klarer å ta unna salget - som matvarebutikker, sier Lavik til iBergen.no.

Redusert bruk
Lavik medgir at det kan være fordel å skrenke inn salget av fyrverkeri av sikkerhetsmessige årsaker, men tror ikke det vil ta bort all uvettig bruk av fyrverkeri.

- Jeg mener fyrverkeri-bruken utenom nyttårsaften var i ferd med å bli redusert, på grunn av at myndighetene slo ned på dette og media har hatt oppmerksomhet på det. Jeg tror at de som på død og liv vil skyte opp fyrverkeri før og etter nyttårsaften vil gjøre det uansett, sier Lavik.

Fyrverkerisalget i Hordaland og Rogaland starter fredag 30. desember.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere