RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fornyer verdens dyreste hai

Sist oppdatert:
Den holder på å gå i stykker, men er svært verneverdig for kunstneren Damien Hirst.

Haien som svever i en boks med grønn formaldehyd er et av Hirsts første og mest kjente verker i denne serien. Verket fra 1991, som heter «The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living», holder nå på å gå i oppløsning. Huden på haien sprekker, og væsken er grumsete.

Derfor ønsker nå kunstneren å bistå eieren i å modernisere innholdet i kunstverket, skriver danske Politiken. Det kan være vel anvendt tid og penger, ettersom kunstverket har steget betraktelig i verdi siden det så dagens lys.

Verdt 75 mill

I 1992 betalte den britiske samleren Charles Saatchi 50.000 engelske pund (ca 550.000 kroner) for haien. Men ifølge NRK solgte han den videre for to år siden til en pris av rundt 12 millioner dollar (75 millioner kroner).

Saddam som Hirst-hai

Hirst har senket en rekke legemer ned i formaldehyd siden 1991. Her i Norge kjenner vi eksempelvis Astrup Fearnley-museets innkjøpte verk med en kalv delt i to, som inngår i museets faste utstilling.

Mest oppsikt vekket imidlertid den langt mindre kjente kunstneren David Cerny da han senket en statue av Saddam Hussein ned i formaldehyd. Kunstverket er en hyllest til nettopp haien Hirst nå vil oppgradere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere