Torsdag kveld kunngjorde regjeringen at kranene kan åpnes igjen. Helt siden 13 desember har samfunnet vært preget av en nasjonal skjenkestopp, der flere restauranter har måttet holde stengt for å overleve.
Nå kan serveringsstedene tilby alkohol helt frem til klokken 23. Skjenkingen må skje ved bordene og gjelder allerede fra fredag.
Ved forrige skjenkestopp måtte flere serveringssteder kaste øl til en verdi av tre millioner kroner, bare et par uker inn i nedstengningen. På bakgrunn av dette, var mange kritiske til enda en skjenkestopp, og flere mente tiltaket burde ha vært opphevet for lenge siden.
Les også: Letter på flere koronatiltak: - Tiltakene de siste fire ukene har virket
Gladnyhet
Nå ser imidlertid flere serveringssteder frem til å åpne opp igjen. Blant dem er daglig leder ved The Scotsman, Joachim Noreng. Han forteller at restauranten har holdt åpent under nedstengningen, men at han ser ekstra frem til å åpne i dag.
Til Nettavisen forteller han om en krevende periode den siste tiden, men at de også har vært mye bedre rustet denne gangen.
- Det har naturligvis blitt litt svinn, men det var mye verre første gangen, sier Noreng til Nettavisen.
Også daglig leder ved Lorry, Jan Olaf Andersson, forteller at restauranten var bedre forberedt da samfunnet stengte ned før jul. Likevel valgte de å holde stengt under den siste perioden.
- Grunnet nedstengningen har vi måttet holde stengt, sier Andersson til Nettavisen, og legger til at de ikke vil åpne restauranten før slutten av neste uke.
Tap av omsetning
Kjøkkenet på Lorry har heller ikke måttet kaste noe særlig mat som var kjøpt inn til julebordsesongen, og sitter igjen med bare noen få kasser juleøl som ikke vil bli solgt.
- Utenom det har vi ikke hatt noen større utkastinger, sier Andersson.
- Men vi har naturligvis tapt mye penger på å holde stengt i en periode som ellers blir ansett som vår beste, understreker han til Nettavisen.

Holdt råd skjult: – Mange blir forbannet når de hører dette
Det er han ikke alene om å mene. Restaurantsjefen på Cafe Amsterdam Peter L. Romme, forteller at at 75 prosent av deres inntekter vanligvis kommer fra alkohol, og kunne derfor ikke holde åpent uten skjenkebevilling.
- Restriksjonene er fortsatt ganske omfattende og vil nok ikke kunne forsvare lønnsom drift i de nærmeste uker eller måneder, men vi får denne gangen satse på at det ikke vil komme noe flere avbrudd, sier Romme til Nettavisen.

Intensivledere mener man kan løsne litt på koronatiltakene
Favoriserer restauranter
Også flere barer har blitt sterkt preget av regjeringens tiltak den siste tiden. Daglig leder i Rock In bar, Erman Atabay fortalte torsdag kveld, at han opplevde de nye lettelsene som en favorisering av restauranter.
Les også: Ikke imponert over regjeringen: - Oppleves som en favorisering av restauranter
- Vi er jo et sted som pleier å holde åpent til klokken tre, og vanligvis ankommer flere av gjestene klokken 23 eller senere. Så det betyr jo at vi må prøve å vende publikum til å komme tidligere, sa Atabay til Nettavisen
Han var fortsatt bekymret for den kommende omsetningen i tiden fremover.
Tiltakene har funket
Likevel anses de nye tiltakene som et steg i retning av et mer åpent samfunn. De nye restriksjonene som ble lagt frem torsdag kveld, skal opp til en ny vurdering i starten av februar.
I mellomtiden oppfordret statsminister Jonas Gahr Støre, befolkningen til å vaksinere seg.