RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsikringer i bakken

Sist oppdatert:
Ikke glem forsikringen og skivettreglene på vei til alpinanleggene. Statistikken viser at det er her feriefolket skader seg.

(SIDE2): Andreas Rødven, generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening (ALF), sitter for tiden og ser over skadetallene i fra de norske bakkene for sesongen 2004 - 2005.

- Så langt viser skadefrekvensen seg å være helt stabil, sier han.

Skivett

Alpinanleggenes Landsforening har drevet med denne formen for statistikk i ni år og omfanget av skader har nærmest vært konstant.

- Det er ikke risikabelt å oppholde seg i bakkene så lenge man forholder seg til egne evner og reglene for skivett. Av legebehandlede skader står vi for rundt 0,7 prosent, presiserer Rødven ovenfor Side2 og TV 2 Nettavisen.

1 skade per dag

Rådgivende lege hos forsikringsselskapet IF, Marit Krohg, kan vise til tall for vintermåneden eller skisesongen som tilsier 1 skade per dag. Dette gjelder de som må til medisinsk behandling.

- Vi bruker å si at tre av tusen skikjørere skader seg per dag. For de på snowboard er det fire av tusen som skader seg, sier Krohg.

Det er spesielt barn og ungdom som skader seg. I tillegg er nybegynnere i bakken fire ganger så utsatt som mer erfarne alpinister.

Få kollisjoner

En markant økning av bakker og heiser i stadig større anlegg, har heller ikke hatt noen innvirkning på skadestatistikken de siste årene.

- Mer folk i bakkene øker tydeligvis ikke sjansene for at antallet skader går opp. Våre tall viser da også at 90 prosent av alle skader skyldes egne fall og ikke kollisjoner med andre alpinister eller brettkjørere, sier Rødven.

Allikevel dør det en til to mennesker i norske bakker hvert år. Her er det kollisjoner som er årsaken, enten det er to mennesker som kjører inn i hverandre eller noen som treffer trær eller stolper.

Husk hjelmen

- Ikke glem hjelmen, er oppfordringen fra Krohg. Det er hodeskader som i all hovedsak forårsaker dødsulykkene.

Ellers er de vanligste skadene blant brettkjørere håndleddsbrudd, mens alpinister pådrar seg kneskader og avrevne korsbånd. De som kjører telemark skader ofte anklene, opplyser legen.

Reiseforsikring

Skulle uhellet først være ute bør man allikevel være forsikret. Særlig på alpintur til utlandet bør reiseforsikringen være i orden.

- På tur i Norge dekker en privat ulykkesforsikring eventuelle skader. Skulle man bli ufør og igjen få tapt inntekt dekkes man ikke av en slik forsikring, forklarer Krohg.

Tyver i bakkene

Til Europeiske reiseforsikring rapporteres det mest inn tyverier og ikke så mange personskader fra alpinbakkene.

- Dyre ski blir gjerne borte mens man sitter på do eller tar seg en toddy i bakken, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland.

I sesongen 2004 - 2005 var det 5,4 millioner besøkende i norske alpinanlegg – det samme som året før. Trysil er mest besøkt, etterfulgt av Hemsedal og Hafjell.

Her er ALFs 10 regler for alpine skiløpere og brettkjørere:

  1. Ansvar for å unngå skade. Du må forholde deg slik at du ikke skader deg selv eller andre.
  2. Avpass farten eller forholdene. Du må kjøre kontrollert og avpasse far og kjøremåte etter ferdighet, terreng, fø reforhold og trafikk.
  3. Vikeplikt. Kommer du bakfra (ovenfra), har du ansvaret for å unngå kollisjon.
  4. Forbikjøring/utforkjøring. Det er forbudt å kjøre rett utfor unntatt under organisert trening. Kjører du forbi en annen skiløper/brettkjører, må du gi vedkommende tilstrekkelig plass for så vel kontrollerte som ukontrollerte bevegelser.
  5. Starte, kjøre inn i eller svinge oppover i nedfarten. Kjører du inn i eller svinger du oppover i en nedfart, må du påse at dette skjer uten fare for deg selv eller andre. Det samme gjelder for kjøring eller stans.
  6. Stopp i nedfarten. Stopp ikke opp eller sitt på trange eller uoversiktlige steder.
  7. Til fots i nedfarten. Er du til fots, må du kun benytte ytterkantene av bakken.
  8. Skistoppere/Fangremmer er påbudt. Kontroller at bindingene er riktig innstilt.
  9. Respekter skilt. Følg skilting, merking og anvisninger.
  10. Hjelp til ved ulykker. Ved skader har enhver plikt til å hjelpe. Vitner og medvirkende plikter å oppgi personalia.

Slik får du en sikker ferie

Flere reisesaker finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere